Vrijdag 10 mei 2019 ging in het Fakkeltheater  SWEENEY TODD, de bloedbarbier van Fleet Street, het meesterwerk van de levende Amerikaanse musical-legende Stephen Sondheim, in première voor Vlaanderen. De musical, met een rits grote namen in de cast zoals Hans Peter Janssens, An Lauwereins, Deborah De Ridder, Charlotte Campion en Steven Roox, is één van de absolute must see-producties van dit voorjaar. Deze musical bekend van Broadway uitvoeringen,  de film van Tim Burton met Johnny Depp in de hoofdrol en nog verschillende opvoeringen in heel de wereld is wel bij iedereen bekend. Nu SWEENEY TODD in de Nederlandse versie moet zeker niet onderdoen aan zijn voorgangers. De Vlaamse teksten zijn perfect aangepast, de regie is heel professioneel , regisseur Roel Lauwens heeft het geheel volledig in de hand. De cast is geweldig het acteren , het zingen net als het decor mee aanpassen ging vlot en soepel, het is een genot om deze musical SWEENEY TODD te zien, te horen, te voelen en gewaar te worden, een groot spektakel dat je zeker moet gezien hebben…..één woord Prachtig.

 

 

Voorstelling van SWEENEY TODD door Roel Lauwens

“SWEENEY TODD – De Bloedbarbier van Fleet Street is een van de beste musicals van Stephen Sondheim. Deze musical is gebaseerd op een toneelstuk uit 1973 geschreven door Christopher Bond en gaat over de legendarische Sweeney Todd, een bloeddorstig personage dat al sinds de 19e eeuw opduikt in Britse verhalen en nog steeds bijzonder populair is bij film en theatermakers. 

Voor de eerste maal verfilmd door John Schlesinger in 1997 met in de hoofdrollen Ben Kinsley en Joanna Lumley. Geen musical maar een waardige Iers-Amerikaanse misdaadfilm dit onder de naam van The Tale of Sweeney Todd. de muziek in deze filmprent is van Richard Rodney Bennet.

De musical op het verhaal van Sweeney Todd met de muziek en liedteksten van Stephen Sondheim ging op 1 maart 1979 op Broadway in première en speelde daar maar eventjes 557 voorstellingen. Met in de hoofdrollen niemand minder dan Len Cariou als Sweeney Todd en Angele Lansbury als Mrs Lovett. de regie was van Harold prince en won met deze musical verschillende prijzen.

De meeste lezers onder ons zullen natuurlijk wel de prachtige verfilming waarderen uit 2007. Deze musical-film onder de regie van Tim Burton en bracht ons een heel andere kijk op Sweeney Todd. Het verhaal was en bleef onaangeroerd maar Tim Burton gaf er zijn gevoel aan, een Tim Burton item mag je het wel noemen, en dat heeft wel vele fans. In de hoofdrollen kan men dan ook de sublieme acteurs terug vinden als Johnny Depp Als Sweeney Todd en Helen Bonham Carter als Mrs Lovett. In de film wordt ook de originele muziek van Stephen Sondheim gebruikt. De film won dan ook verschillende film en musical prijzen.

In mei 2019 zal Pateeke, puur muziektheater ons een versie van Sweeney Todd, “De bloedbarbier van Fleet street” brengen. Bij de AED-studio’s in Lint kregen we een muzikaal voorsmaakje van “Sweeney Todd – De Bloedbarbier van Fleet Street”. Meteen ook het moment om nader kennis te maken met cast en ensemble. Regisseur Roel Lauwens stelde  alle namen van de hoofdcast en het ensemble van Sweeney Todd voor,  Hans Peter Janssens als Sweeney Todd, An Lauwereins als Mrs. Lovett, Deborah De Ridder de Bedelares, Wim Van den Driessche is Rechter Turpin, Steven Roox speelt  Anthony Hope, Steve De Schepper de Bode Bamford, Glenn Desmedt als  Adolfo Pirelli, Charlotte Campion is Johanna, Bart Aerts als Tobias Ragg en Cast Emsemble,  Elke Buyle, Floris Devooght, Ildiko Van Dyck, Rudi Giron, Anne-Lies Keymeulen, Sanne Vleugels en Jervin Weckx.

Het publiek krijgt een tot de verbeelding sprekend repertoirestuk van Stephen Sondheim voorgeschoteld met een Vlaamse topcast en een live band o.l.v. Pol Vanfleteren. De regisseur Roel Lauwers had ook Carte Blanche om de teksten aan te passen naar een Vlaams gevoel. De repetities zijn nu volop bezig met een uitzonderlijke muzikale cast, nu met een rechte lijn richting première. Er wordt een brede weg vrij gemaakt met de musical Sweeney Todd, zonder rode lichten naar het Fakkeltheater en daarna een tour door heel Vlaanderen.
Producent Glenn Desmedt mocht alvast met trots aankondigen dat de verkoop van tickets voor de voorstellingen in het Fakkeltheater loopt als een trein. Er mag alweer een extra voorstelling aangekondigd worden, nl. op zaterdag 18 mei om 15 uur.  “Meteen een bevestiging dat er zeker mogelijkheden zijn om op tour te gaan door Vlaanderen volgend seizoen, het publiek heeft zin in deze repertoire musical van Stephen Sondheim.” “SWEENEY TODD” speelt van 10 tot en met 19 mei 2019 in de Rode Zaal van het Fakkeltheater te Antwerpen. 
Het verhaal:
Barbier Benjamin Barker keert in 1846, na 20 jaar dwangarbeid in de koloniën terug naar Londen. Hij is uit op wraak op de corrupte rechter Turpin die hem ten onrechte veroordeelde om vervolgens zijn vrouw Lucy in te pikken. Barker keert terug naar Fleet Street en een halfgekke bedelares Nellie Lovett, die een vleestaartenrwinkel runt,  denkt Barker te herkennen, maar hij stoot haar ruw van zich af. Hij stelt zich aan haar voor als Seenney Todd een Barbier.Mrs. Lovett, die de slechtste vleespasteiën van Londen maakt en wanhopig  probeert de touwtjes aan elkaar te knopen stel aan Barker/Todd voor om de verdieping boven haar pie-shop  zijn kapperszaak opnieuw te openen, onder de naam Sweeney Todd. Van daaruit zal hij wraak nemen op al wie hem het leven zuur maakte.

vzw Pateeke heeft een voorliefde voor puur repertoire theater en wil met kleine middelen grote musicals maken. “Groot”, dat slaat op de kwaliteit of beter eeuwigheidswaarde van wat we op de planken brengen, repertoirestukken die internationaal hun sporen hebben verdiend bij de critici en bij het publiek. De “klassiekers” die de liefhebbers van het genre allemaal kennen en graag terugzien en die niet zelden een mijlpaal zijn geweest in de honderdjarige geschiedenis van de musical. De stukken ook, waar wij als makers en spelers heel wat voor over hebben om eraan mee te mogen werken, maar die nu eenmaal niet zo vaak de kleine Vlaamse markt kruisen.

Auteur en Componist : Stephen Sondheim

Regie: Roel Lauwens

Repetent: Anne Van Steenwinkel

Live band o.l.v. Pol Vanfleteren

Vertaling: Koen Van Dijk

Decor en kostuums: Marnik Baert

Locatie: Rode Zaal Fakkeltheater Antwerpen – Hoogstraat 12

Data: van 10 mei tot en met 19 mei 2019

EXTRA VOORSTELLING OP 18 MEI OM 15 UUR
TICKETS: www.fakkeltheater.be – T 070/24.60.36