Wanneer Suske en Wiske een ruimteschip ontdekken dat miljoenen jaren ingevroren zat in het poolijs, is professor Barabas razend enthousiast. Zeker als blijkt dat de bemanning van het toestel nog in leven is. De twee piloten blijken afkomstig van Mars en waren op Aarde voor een onderzoek toen ze in een storm terechtkwamen en crashten. Wanneer de prof hen vertelt dat de planeet Mars ondertussen onbewoonbaar geworden is, wordt één van de piloten opstandig. Algauw blijkt dat hun missie naar de Aarde niet zo onschuldig was als ze beweren. De piloot gaat op zoek naar een kist die ze tijdens hun crash kwijtspeelden. Daarin zit een geheim wapen dat al het leven op Aarde zal uitroeien…

Auteur: Willy Vandersteen, Peter Van Gucht, Luc Morjaeu

ISBN: 9789 002 257 803

Prijs: 5,99

Uitgever: Standaard Uitgeverij

Vernieuwing bij Suske en Wiske:

Op 17 mei 2017 verscheen met De planeetvreter het eerste album van Suske en Wiske in een gewijzigde vormgeving. Eind 2016 werd in de seizoensfolder met nieuwe uitgaven van Standaard Uitgeverij voor het eerst gewag gemaakt van op handen zijnde wijzigingen bij Suske en Wiske. Albums 339 en 340 werden niet, zoals gebruikelijk, aangekondigd met een titel en een korte inhoudsbeschrijving maar met de vermelding dat de avonturen van Suske en Wiske vanaf mei 2017 in een aangepaste vorm zouden verschijnen. In 2007 kregen de Suske en Wiske-fans een schok te verwerken. De cover van de albums werd met ingang van nummer 296, De curieuze neuzen ingrijpend gewijzigd. De traditionele rode kleur van het omslag verdween om plaats te maken voor een bladvullende illustratie.  Tien jaar later na deze layout-wijziging, waar de meeste mensen inmiddels aan gewend zijn geraakt, werden nog meer veranderingen aangekondigd. Waaruit de veranderingen precies zouden bestaan werd aanvankelijk nog strikt geheim gehouden. Al snel werd echter duidelijk dat de wijzigingen dit keer niet beperkt zouden blijven tot de opmaak van de cover. De gehele vormgeving van de strip, tekeningen, layout en formaat van de albums zou worden aangepakt. Om de lezers voor te bereiden op de aanstaande veranderingen werd album 338, De Heldenmaker afgesloten met de betovering van de hoofdfiguren uit de strip, waarmee hun krachten hernieuwd moesten worden voor vele nieuwe avonturen.

Een eerste blik op de vernieuwde hoofrolspelers uit de strip ontdekte De Fameuze Fanclub bij de opening van het pretpark Comics Station te Antwerpen. Nieuwe kapsels voor zowel Suske als Wiske en een iets gewijzigde vormgeving van de personages waren in deze tekening al te bespeuren.
Nog iets meer van de nieuw vormgegeven personages was te zien op een signeerprent die Luc Morjaeu maakte voor de Fanclubdag die op 9 april werd gehouden. Op die tekening viel ook te zien dat de kleding van Suske en Wiske iets was gemoderniseerd.
De vernieuwde helden waren voor het eerst ten voeten uit te zien op de cover van het album De planeetvreter die eind april 2017 werd onthuld.

In de loop der jaren zijn Suske en Wiske al vaker van uiterlijk gewijzigd. Ontwikkelingen in de tekenstijl en de inbreng van diverse tekenaars zorgden ervoor dat de figuren sinds 1945 continu een evolutie ondergingen. Deze veranderingen verliepen geleidelijk. De lezers werden niet plotsklaps geconfronteerd met een geheel andere stijl.
Een uitzondering hierop vormt de Blauwe reeks. In het eerste verhaal dat Willy Vandersteen voor het weekblad Kuifje maakte, Het Spaanse spook kregen Suske en Wiske samen met Lambik een uiterlijk aangemeten dat beter aansloot bij de Klare Lijn, de tekenstijl die Hergé zelf hanteerde. Deze gedaantewisseling verliep overigens, net als aan het eind van De Heldenmaker het geval is, door middel van een betovering.
Hoewel de nieuwste verandering in tekenstijl geruime tijd van tevoren werd aangekondigd en met veel geheimzinnigheid werd omgeven zijn de veranderingen die op de cover van De planeetvreter ontwaard kunnen worden op het eerste gezicht niet zo groot als door velen werd verwacht en/of gevreesd.

 

                         

Suske en Wiske 1945                                   Suske en Wiske 1950

                                            

Suske en Wiske in de blauwe reeks            Suske en Wiske in 1958

                                     

Suske en Wiske 1972                                  Suske en Wiske 1981

 

                                            

Suske en Wiske 2001                 Suske en Wiske 2002

 

                         

Suske en Wiske 2010                            Suske en Wiske 2017

Suske en Wiske op avontuur