Je mama is een held. Ze heeft ogen op haar rug en het hart op de juiste plaats: haar tong. Wanneer jij met tegenzin mompelt van ‘Ja, moeke’, ‘Sorry, moeder’ of een net iets te luide ‘Ma!’, denk dan vooral aan dat moederhart dat zo mooi voor je tekeergaat. De levenswijsheid die ze je al ratelend meegeeft. De was-, plas-, kooktips. De humor, soms. Hoe ze je zo onvoorwaardelijk steunt. Ja, jouw mama is een held. Dat verdient een bedankje. Verras haar op Moederdag met bloemen waar ze stil van wordt, heel eventjes dan toch. Jullie verdienen dat.

5 moederdaggeschenken waar ze stil van wordt
1. Geef een bloem van een compliment
Met een boeket zeg je meer dan je denkt. Verras jij je mama met alstroemeria’s, dan prijs je haar om haar begrip, humor, geduld, daadkracht en respect. ¡Madre mía! Ja, zelfs in ’t Spaans, want de lange stelen met vlammende bloemen zijn van oorsprong Latijns-Amerikaans. ‘Sympathiek, zuiver, mooi’ fluisteren calla’s. De zachte kelken worden al sinds de tijd van de Romeinen geluksbloemen genoemd. En oh … chrysanten, de favoriete bloemen van elke schoonmoeder. Met hun prachtige, felle koppen stralen chrysanten trouw, vriendschap en eerlijkheid uit. Ze symboliseren een goede gezondheid en een hele bos geluk. Tulpen staan voor rijkdom (en onstuimige liefde, maar dat hou je wellicht liever voor jezelf), lelies voor vrouwelijkheid en amaryllissen voor schoonheid en genegenheid.
2. Pak uit met een abonnement
Mijn mama verdient meer dan 1 boeket, 1 feestdag of 1 compliment, denk jij misschien. Trakteer haar eens op een bloemenabonnement. Want het hoeft geen Moederdag te zijn om je moeder te sussen. Dat kan vandaag ook al. Morgen. Volgende maand. Je kan de bloemen afstemmen op haar smaak en de prijs op jouw portemonnee. De bloemen worden kraakvers aan huis geleverd voor het verrassingseffect.
3. Vier met een lieve vaas
Zet je sprekende bloemen in een sprekende vaas. Upcycle een oude gieter, vaas, sapdispenser, wijnfles … en stift er in zwierige letters je compliment op, dan spreekt je boeket helemaal voor zich. Goed voor het milieu, en mama’s zijn verzot op persoonlijke cadeaus.
4. Ga voor een ruiker
De liefde van de mama gaat door de neus. Ga voor een twee-in-een-geschenk en trakteer je mama op een stevige ruiker, één die behalve haar hart ook haar neus bekoort. Het juiste boeket doet meteen dienst als een nieuw parfum: dankzij lelies ruikt ze zoet, dankzij fresia’s pittig of net nostalgisch, dankzij jasmijn goedgemutst en mmm, rozen … dankzij rozen zacht, fleurig en zoet als honing.
5. Zet de tuin in bloei
Snakt je mama naar vakantie? Met de juiste dosis lavendel waant ze zich zo in de Provence. Geef haar een bloem(enstruik) in een pot cadeau of plant de bloemen zelf, daar krijg je extra punten voor. Een leuk extraatje: als je ze een beetje verzorgt, heb jij al het perfecte boeket voor volgend jaar. En het jaar daarna. En daarna. Van een geslaagd moederdaggeschenk gesproken …

Foto’s: www.groenvanbijons.be