Op zondag 27 augustus rijden 14 leden van de Surfers Paradise “surfing rats”, onder leiding van Frank Vanleenhove, met 2 surfbusjes volgeladen met surfboards de boot op in Zeebrugge… met bestemming Hull, om van daaruit nog 3 uur te rijden richting Snowdonia, een dorpje in Wales waar 3 jaar geleden het eerste kunstmatige wavepark ter wereld geopend werd. Deze wavepool werd gebouwd om het toerisme aan te zwengelen in de streek en lokte vorig jaar zo’n 150.000 bezoekers.
Deze “Wavegarden” produceert 30 golven per uur van zo’n 2 m hoog, in beide richtingen, waarop een 20-tal surfers hun ding kunnen doen. De Rats uit Knokke-Heist boekten 5 uur surfen, goed voor 15 golven per uur x 5 uur is 75 golven per deelnemer. Hiervoor moet je op de Noordzee vele uurtjes op het water spenderen. De Rats trainden de voorbije maanden heel hard iedere zondag van 13.30u tot 16.30u om fysisch helemaal klaar te zijn voor deze uitdaging. Doordat de golf telkenmale weer perfect dezelfde is kunnen alle surfers hun bewegingen en figuren telkens weer opnieuw inoefenen en op korte tijd grote vorderingen maken.
Om de reis te bekostigen organiseert Surfers Paradise een loterij: iedere deelnemer kan 50 loten verkopen ter waarde van 10 € en de vereniging stelt zelf de prijzen ter beschikking. De hoofdprijs is een litho van Keith Haring, tweede en derde prijs een waardebon van 150 € geschonken door High Tech Travel. Daarnaast zijn er vele t-shirts, surfshorts, handdoeken en diverse waardebonnen te winnen. Naast de verkoop pdoor de rats zelf kan je dit initiatief ook steunenn door op Surfers Paradise zelf een lot te kopen , of via storting op rekening nr BE 26473213591129 van vzw Surfers Paradise. Op die manier steun je de jeugdige surfers die meegaan, leeftijden tussen 9 en 14 jaar.
Deze Wavegarden is een bassin van 300 m lang op 100 m breed. Een uurtje surfen kost ongeveer 40€. Met de Olympische spelen Tokio in aantocht is er momenteel een wereldwijde explosie op gebied van kunstmatige wavepools en opende onlangs in Texas USA de tweede wavegarden. In vele steden worden verdere plannen gesmeedt om ook ver van de zee surfers toe te laten hun ding te doen.
België ‘s surfpionier Frank Vanleenhove volgde deze evolutie op de voet en werd reeds 6 jaar geleden uitgenodigd in San Sebastian Spanje waar Wavegarden een prototype bouwde. Frank was ook reeds 2 maal te gast in Wales. Het is momenteel wachten op een wavepool in België, zodat ook onze surfers naar believen zouden kunnen oefenen, ook als de golven in de Noordzee het laten afweten. De ondertussen steeds groeiende surfpopulatie kijkt er in elk geval reikhalzend naar uit!
Wij zijn ter plaatse aanwezig om te surfen op maandag 28 (namiddag), dinsdag 29 en woensdag 30 augustus (voormiddag) .
Wellicht leuk voor een jeugdprogramma, alle deelnemers zijn tussen 8 en 14 jaar!
Wavegarden is makkelijkst te bereiken met vlucht Brussel/Manchester, waarna het nog 1 uur rijden is.
Foto: Ike Vanleenhove.