Een bijzonder onderzoeksproject ging recent van start: het Sura-project (‘sura’ is het Arabische woord voor ‘foto’). Deze samenwerking tussen de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) en de afdeling Egyptologie van de KU Leuven heeft als doel een unieke fotocollectie te ontsluiten voor het publiek en voor verder onderzoek. Deze collectie, bestaande uit meer dan 7000 glasnegatieven, biedt een blik op het ontstaan van de Egyptologie in België en daarbuiten.

Niet veel mensen weten dat Brussel in de jaren ’30 van de vorige eeuw zowat het mondiale centrum van de Egyptologie was. In Museum Kunst & Geschiedenis, dat deel uitmaakt van de KMKG, kan je ook vandaag nog een uitgebreide collectie mummies en andere Egyptische archeologische vondsten ontdekken. Dit alles is grotendeels de verdienste van Jean Capart, Egyptoloog en toenmalig hoofdconservator van de KMKG.

Diezelfde Jean Capart en zijn medewerkers legden over een periode van 40 jaren een uitgebreid fotoarchief aan: foto’s van expedities naar en opgravingen in Egypte, van Egyptische collecties in Europese en Amerikaanse musea, van het dagelijks leven, monumenten en landschappen in Egypte. Zo nam Capart bijvoorbeeld foto’s bij de officiële opening van de grafkamer van Toetanchamon in 1923, waar hij samen met de Belgische koningin Elisabeth werd rondgeleid door Howard Carter.   

Dit fotoarchief wordt in het Sura-project volledig ontsloten voor onderzoekers en het grote publiek. De inventarisatie en digitalisering van de glasnegatieven is achter de rug, de komende twee jaar worden ze verder onderzocht en online beschikbaar gesteld. De wisselwerking tussen de foto’s en andere archiefstukken (zowel uit het archief van de KMKG als van andere instellingen) zullen nieuwe inzichten verschaffen over de gefotografeerde objecten, landschappen, monumenten of opgravingen of het beeld ervan vervolledigen.

Het Sura-project wordt gefinancierd door Belspo in het kader van het Brain-be 2.0 onderzoeksprogramma.

Meer info? www.sura-project.be

Foto’s: www.kmkg.be