Sun Dog van Dorian Jespers, een van de winnaars van de VAF Wildcards in 2019, maakt deel uit van de 24 kandidaten die dit jaar meedingen naar de EFA Short Film Award. Dat werd zopas bekendgemaakt door de European Film Academy (EFA), de organisator van de European Film Awards.
 
In zijn korte film Sun Dog, waarmee hij in 2019 afstudeerde aan het KASK, schetst Dorian Jespers het portret van een jonge slotenmaker in Moermansk, een bevroren stad in de duisternis van het Russische Noordpoolgebied.

Na de VAF Wildcard in december 2019 won Jespers in februari van dit jaar ook de Ammodo Tiger Short Award op het International Film Festival Rotterdam (IFFR), wat hem een plaats op de EFA-shortlist opleverde. Op het Film Fest Gent van 2019 kreeg de film een eervolle vermelding. 
 
Naast de nominaties voor korte films werden begin deze week ook de vier kanshebbers in de European Animated Feature Film-categorie bekendgemaakt. Bij die vier zit de lange animatiefilm Josep van Aurel, een Frans-Belgisch-Spaanse coproductie met het Gentse Lunanime als Vlaams coproducent. De film loopt sinds deze week bij ons in de bioscoop via distributeur Lumière.
 
Het is nu aan de 3.800 leden van de European Film Academy om de genomineerden en winnaars in deze en andere categorieën aan te duiden. De winnaars van de 33ste European Film Awards worden op 12 december tijdens een online ceremonie bekendgemaakt. 

Wat zijn de VAF Wildcards?

De VAF Wildcards worden sinds 2005 elk jaar uitgereikt aan pas afgestudeerde filmmakers van de Vlaamse filmscholen. 

Winnaars van de VAF Wildcards krijgen de kans om een eerste professioneel filmproject te maken onder begeleiding van een individuele coach en met financiële ondersteuning van het VAF: 40.000 tot 60.000 euro, afhankelijk van de categorie. Het maakt van de VAF Wildcards de grootste filmprijzen van het land en een onmisbaar instrument om nieuw en veelbelovend talent te begeleiden van de schoolbanken naar de professionele Vlaamse filmwereld.

De VAF Wildcards zijn een intiatief van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Foto’s: www.vaf.be