Tieke Scheerlinck, pas afgestudeerd in Beeldende Kunsten (Studio Sieraad) aan Sint Lucas Antwerpen (kunstencampus Karel de Grote Hogeschool), wint de Prijs voor Mondiaal Onderzoek. De provincie Antwerpen reikt deze prijs jaarlijks uit aan verschillende studenten voor hun afstudeerprojecten rond mondiale thema’s.

Samen met haar vallen nog een aantal anderen in de prijzen: drie studenten van de ’Advanced Masters’ aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid (IOB, UAntwerpen), vier studenten aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde, één student aan de Universiteit Antwerpen en één aan de hogescholen Artesis Plantijn en Thomas More.
 
Met deze prijs wil het provinciebestuur onderzoek met betrekking tot het globale Zuiden stimuleren. Ontwikkelingsrelevantie, kwaliteit en originaliteit van het afstudeerproject staan hierbij centraal als beoordelingscriteria.
 
Centrale thema’s van de winnende afstudeerprojecten voor 2021 zijn klimaat, vluchtelingen, mensenhandel, mentale en fysieke gezondheid, sociale inclusie voor personen met een handicap, politiek en onderwijs.
 
Het werk waarmee Tieke Scheerlinck de prijs in de wacht sleepte heet ‘Precious people’ en is gebaseerd op de World Press Photo 2015 van een boot met vluchtelingen door Massimo Sestini.  
 
De ontwerpster zet haar activisme en maatschappelijke betrokkenheid om in de taal van het sieraad. Ze licht toe: “Dit werk is ontstaan vanuit een gevoel van machteloosheid. In deze boot zetten meer dan 300 migranten hun leven en dat van hun kinderen op het spel om hun onveilige thuis te ontvluchten. Wat kan een individu betekenen in een humanitaire ramp van zo’n omvang?”
 
“Mensen kijken graag naar alles wat mooi is. De situatie rond vluchtelingen is dat absoluut niet: Europa voert illegale pushbacks uit en ontneemt mensen die zich in een uitzichtloze situatie bevinden, hun mensenrechten. En dat op open zee. Wegkijken van zo’n gruwel is een comfortabele reactie. Ik probeer in dit werk schoonheid en gruwel te combineren om zo toeschouwers te confronteren. Sieraden en briljanten weten ons al eeuwen te verleiden. Het is een schrijnend beeld van mensen in nood omgezet in een esthetisch kunstwerk dat de toeschouwer aantrekt en hem dwingt dit onder ogen te zien.”  
 
“De kunstenares geeft ons de kans om hier bewust bij stil te staan en verandert hoe we kijken naar mensen op de vlucht”, zegt Hilde De Decker, docente aan Sint Lucas Antwerpen. “Het werk toont ons op een compromisloze manier hoe kostbaar het leven kan zijn. Tieke Scheerlinck houdt de samenleving een spiegel voor en spreekt zich kritisch uit over het migratiedebat. Ze pleit in dit stuk voor waardering van ieder mens en slaagt er in om vluchtelingen te laten schitteren door hen in een ander licht te plaatsen.”
 
“Haar engagement stopt bovendien niet bij de creatie van een sterk beeld. Ze wil de opbrengst van het werk inzetten voor lokale organisaties die de levensomstandigheden voor mensen in opvangcentra beter maken”, duidt de docente. “Ook als kunstenhogeschool Sint Lucas Antwerpen (KdG) zetten we ons in om warm en inclusief te zijn en stimuleren onze studenten om te connecteren met de maatschappij op kritische en artistieke wijze. Dit afstudeerwerk brengt al deze aspecten op een sterke, beeldende en poëtische wijze samen.”
 
Tieke Scheerlinck licht haar werk toe op YouTube.

Foto & video: www.kdg.be