“ONZE OORLOG” in stripverhaal door Mario Boon

 

“Onze Oorlog” vertelt een oorlogsverhaal dat zich focust op de verzetstrijders, de bezetters en hun collaborateurs. Het is geen zwart /wit verhaal maar een episode van WOII omgeven door een donkere grijze nevel met een doordringende reuk van buskruid en verbrande as. Dit is een periode waar je liever niet aan terug denkt en zelfs niet graag meer over spreekt, een tijdperk dat we al lang achter ons hebben gelaten. “ONZE OORLOG” is een verhaal dat rust op waar gebeurde feiten, en dit  van een toen in de tijd 25 mei 1943, na een SS-razzia in de stad Sint Truiden.

Mario Boon uit Sint Truiden een auteur en illustrator van stripverhalen en prentenboeken, vroeg zich af waarom er een Breendonkstraat in een grote winkelstraat in Sint ruiden was gevestigd. Na een klein onderzoek kwam hij te weten dat er 63 verzetsstrijders uit Sint Truiden en omstreken, brutaal van hun bed gelicht werden en naar het kamp van Breendonk werden gevoerd.  Ook nog eens 3528 andere personen hebben hun bloed in Breendonck  gelaten. Ten ere van dit alles is hij verder op onderzoek gegaan en kwam hij er verschillende verhalen van verschillende mensen tegen. Waarna een bezoek aan Breendonck hem alles heel duidelijker werd.

Deze verschillende verhalen brachten hem op een idee om een stripscenario te schrijven dat later zal omgezet worden in een waardige strip. Met zijn voorliefde voor geschiedenis en meer specifiek de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Mario een volledig verhaal, Het verhaal van Piet Swijsen en Karel Verstoffelt, Oostfronter en bewaker in het Auffanglager Breendonk. Ondanks hun diametraal andere levenslopen tijdens WOII, hadden ze toch een gemeenschappelijke verstandhouding en dit in de bokssport. Zo kwam Mario na vele opsporingen en getuigenissen aan een waar oorlogsverhaal “ONZE OORLOG”

Een strip die door iedereen kan gelezen worden en die een waar beeld schept van wat er toen in ons land achter de muren van Breendonk gebeurden. Vele van onze jonge striplezers weten daar zelf het bestaan niet van, daarom is deze strip een must en een aanrader die geschiedkundig alles voorstelt.

Je kan ook een bezoek brengen aan Het Fort Van Breendonck waar je in het museum een kleine voorstelling kan bekijken over dit verhaal en waar je in de rondleiding op verschillende plaatsen exact de stripplaten kan zien met wat daar toen gebeurde. Wat ook zeer interessant is deze strip is daar ook verkrijgbaar en is een ware gids in deze rondleiding.

Film en foto’s : Cor Blancke

Onze Oorlog – Hardcover

Auteur en illustrator: Mario Boon

ISBN: 9789462108349

Prijs:€ 15,95

Uitgever: Standaard uitgeverij