De in 2018 geplaatste 11 Fountains-fontein bij de Waterpoort van Sneek, een kunstwerk uit de miljoenenserie Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018, was steeds stuk en bleek niet weersbestendig. De peperdure Fontein van Fortuna, het mannetje met de plassende toeter, was sinds maart 2021 niet meer in de waterstad te zien. Het draaide en spoot niet, het verfwerk liet los en het goudwerk verkalkte, reden voor de gemeente Sûdwest-Fryslân het toestel weg te halen en terug te zenden naar de maker.

Twee monteurs uit Karlsruhe hebben namens de Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol het mechaniek vervangen en ‘de plasser’ weer op zijn voetstuk geplaatst, zo meldt de gemeente Súdwest-Fryslân vanmiddag, 6 juli 2021. Tot vanmorgen moesten toeristen, die de 11 Fountains Route van Friesland Holland reden, het met het gele stompje in de stadsgracht doen.

Annelies van der Pies
Op Facebook vroeg Albert Hendriks, directeur van de reisorganisatie Friesland Holland Travel Service en ook de man achter de 11 Fountains Route, zich twee maanden geleden af of het misschien verstandig is dat een Friese kunstenaar en ambachtsman gaan nadenken over een vervanger. “Er is vast wel een fortuinlijke Sneeker die model wil staan, als hij maar geen last van zijn prostaat heeft,” schreef hij.

De internationaal bekende humorvolle beeldhouwer, tekenaar en schilder Evert van Hemert, heel toepasselijk woonachtig in het Friese Kolderwolde, las het verhaal over ‘Het stompje van Sneek’. Sneek-fan Hemert vond de in een veiligheidshesje verpakte amputatie tot een halve meter boven de waterlijn, het restant van het voetstuk, geen gezicht. Als de Gemeente Súdwest-Fryslân, verantwoordelijk voor het onderhoud van de watergieter, het op prijs zou stellen, mocht de stad zijn bronzen ‘Annelies van der Pies’ lenen tot de ‘Fontein van Fortuna’ weer toonbaar zou zijn en kan plassen en draaien.

Solide spetters
Van Hemert zegt dat zijn Annelies, een blikvanger in de beeldentuin naast zijn nieuwe atelier in Gaasterland, al meer dan tien jaar “een spetter” is. “Ik start haar ieder voorjaar op met een kleine gynaecologische ingreep en dan plast ze onafgebroken tot ze Elfstedenkoorts dreigt te krijgen.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Van Hemert’s beeldjes, vaak volumineuze, maar oerdegelijke dames, vind je in heel Friesland: in de elf Friese steden, maar ook als route, bijvoorbeeld in zijn woonplaats aan de Oordenwei in Gaasterland onder de naam ‘Famkes van Kolderwolde’. Hier laten jaarlijks duizenden fietsende toeristen zich fotograferen met vrouwelijke figuren met priemende borstjes als ‘De laatste kerkgangster’ (in 2005 onthuld door de toenmalige Commissaris van de Koningin in Fryslân, Ed Nijpels), ‘Famke op’e bolle’, ‘De Reedrydster’ en ‘De Venus van Kolderwolde met poes’.

Allerbelabberdst
“Er zijn overigens meer Elfsteden-fonteinen die kwalitatief onder de maat zijn, maar die van Sneek functioneert tot nu toe het allerbelabberdst,” aldus Hendriks. “Een kermisattractie is weersbestendiger gebleken. Het kunstwerk van Balkenhol heeft de overheid, en dus de belastingbetaler, inmiddels kapitalen gekost, onder andere aan installatie en onderhoud.”

Meer info:
www.11fountains.com
www.elfstedenroute.nl
www.evertvanhemert.nl
www.kunstroutegaasterland.nl
Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Foto’s: www.friesnieuws.nl