Elfstedenstad Dokkum heeft sinds 22 februari 2019 een ijsfontein, nummer elf in de reeks Eleven Fountains. De creatie van de Nederlandse beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer uit Haarlem en de constructeurs van De Mannen van Staal in Leeuwarden op het vernieuwde marktplein trekt sinds de ingebruikname wekelijks honderden bezoekers.

Aan de totstandkoming ging veel rumoer vooraf: een jaar te laat opgeleverd, gloeiend duur door de techniek en blijvend hoge kosten om de vriesinstallatie in bedrijf te houden. De herrie pakt goed uit voor de voormalige thuishaven van de Friese marine (Admiraliteit): iedereen is nieuwsgierig naar het kunstwerk en hoe de nieuwe Grote Markt er nu uitziet. Leemeijer leverde ook een bijdrage aan de herinrichting van de voormalige parkeerplaats in het centrum. Er mogen geen auto’s meer geparkeerd worden.

Geen dag hetzelfde
De vorm verwijst volgens de kunstenaar naar een sculptuur van ijs die ontstond in de smeltende Noordzee tijdens de legendarisch koude winter van 1963. Leemeijer: “De vorm van de koperen fontein is zo gemaakt dat met de beschikbare energie een maximale hoeveelheid ijs kan worden gevormd. De energie voor de fontein wordt via zonnepanelen opgewekt. Miljoenen jaren aan evolutie in de plantenwereld hebben de basis gelegd voor deze fibonaccivorm die voor optimale schaduwwerking zorgt. De fontein wordt omringd door bomen die in het najaar rood kleuren. De bomen verwijzen naar de martelaren van Bonifatius, die op zijn zendelingstocht bij Dokkum om het leven is gebracht. De IJsfontein is geen dag hetzelfde. IJsbloemen, -baarden en –patronen worden het ene moment gevormd om het volgende moment weer te verdwijnen, afhankelijk van de stand van de zon, de luchtvochtigheid, de temperatuur, wind en neerslag. De fontein is een speelbal van natuurlijke elementen.”

Meer info:
www.11fountains.com
www.birtheleemeijer.nl
www.mannenvanstaal.nl

Foto: De IJsfontein op de Grote Markt in Dokkum trekt veel toeristen naar de noordelijkste Elfstedenstad, het keerpunt in de Elfstedenroute op het traject Bartlehiem-Dokkum. Op de achtergrond de Grote of Sint-Martinuskerk. Foto: Albert Hendriks – Nieuwsdienst van bureau voor toerisme Friesland Holland. / www.friesnieuws.nl