Hoera ze zijn er – DE ECHTE ZEEUWSE MOSSELEN.

Woensdag 28 juni werd op de Oosterschelde de eerste nieuwe oogst van de Zeeuwse mossel opgevist, een moment waar jaarlijks mosselliefhebbers in België naar uitkijken. We kunnen ons alvast verheugen op een mooie gevulde mossel, al moet die de komende weken nog wat aansterken. De mossel is het belangrijkste product uit het Zeeuwse Yerseke het centrum van de mosselen in Nederlandse schelpdierenkweek, met een eigen mosselveiling en verwerking van ca. 90 miljoen kilo per jaar waarvan ruim 50 miljoen uit Nederlandse wateren. De meeste mosselen die uit Yerseke komen worden als verse mosselen verkocht. De Belgen zijn een van de grootste afnemers van de mosselen dit zit verankerd in hun eetcultuur daarna volgen Frankrijk en Duitsland samen nemen ze een 65 procent van de totale afzet voor hun rekening.

Zij Zorgde dat deze juweeltjes boven water kwamen midden in de Yerseke zee. De zilte geur kwam je zo toe en gaf het gevoel van man ze zijn er onze bekende mosselen .

Zij zorgde voor de eerste professionele keuring en terecht goed gekeurd. De boven gehaalde mosselen worden gekeurd op grote, volle lichamen, kleur, en natuurlijk op smaak, daar konden wij allemaal van mee proeven.

Voor biersommelier Ben Vinken vormen ‘mosselen natuur’ en een witbiertje het perfecte koppel. Zo zorgde hij voor het drankje bij de mosselen. Met een speciaal witbier. De bekende biersommelier Ben Vinken was onder de indruk van hun keuze. “Witbier met mosselen is een ideale combinatie. De lekkere zuren van een witbier passen uitstekend bij de zilte smaak van de Zeeuwse mosselen.”

Dan nu tijd om het goud der zeeën zelf te proeven. Mosselen eten op zandplaat midden in de zee. Aangekomen op de zandplaat konden we allemaal aanschuiven  aan de uitgestalde tafels. De première van de eerste mosselen kon beginnen.

Zij zorgden dat deze lekkernij op ons bord kwam, de Vlamingen Karel & Birger, winnaars van het TV-programma MIJN POP-UP Restaurant 2017 bereiden een mosselgerecht op de barbecue voor deze speciale gelegenheid.

Zij zorgen ervoor dat uiteindelijk de mosselen tot bij ons in de winkel komen. Al is er nog veel werk en moeten de mosselen nog een beetje groeien, zijn toch al subliem en je weet uit de volksmond dat de mosselen het best zijn in de maanden met ER ( september, oktober, november, december.) wel geloof me tegen die tijd is netten goud meer maar platina.

“De smaak is uitstekend en de schelpen zijn mooi gevuld, maar op de echt grote mosselen is het nog even wachten,” zegt mosselkweker Nico van Zandvoort. “De schelpen zijn nog aan de kleine kant, mogelijk vanwege de weinige regenval de afgelopen weken. Nu het wat minder heet en droog is, gaat het voedselaanbod in de kweekgebieden toenemen en wordt de achterstand snel ingelopen.”

Traditioneel Recept

Een mossel bereiding maak je heel gemakkelijk thuis, op zeer korte tijd.

Wat heb je nodig:

  • 2 preien
  • 2 uien
  • aantal takjes selderij
  • aantal laurierblaadjes
  • peper
  • naar keuze een glas witte wijn ( kan ook zonder )
  • ongeveer 1,300kg mosselen per persoon

Spoel voor het koken van de mosselen af en loop ze even na. Verwijder zeker kapotte mosselen. Open mossen zijn niet slecht even in water roeren snuifje zout even op drukken en ze gaan dicht.
Snij 2 preien en 2 uien in ringen en doe deze samen met wat takjes selderij, een paar laurierblaadjes in een grote pan of mosselpot.
Vul dan de pot voor driekwart met de mosselen, strooi er wat peper over en breng het geheel met gesloten deksel op een hoog vuur aan de kook. Het kookvocht zal het deksel omhoog duwen wanneer de mosselen koken. Licht het deksel op, zodat het vocht zakt en schud dan de mosselen op. Zet het deksel er weer op en laat deze cyclus nog twee gebeuren. Voor diegenen die er graag witte wijn bij hebben doe je deze kom witte wijn er liefst bij als je de mosselen voor de derde keer laat opkoken. Als na de derde opkook de mossel gaar zijn met je ze direct serveren.
Lekker met stokbrood of met frietjes. Wie er wijn bijvoegt drinkt dan er best wijn bij anders zoals u in onze reportage kan lezen een lekker wit biertje smaakt er subliem bij.

Staat de barbecue aan, neem met de zelfde ingrediënten een pot of wok-pan op het vuur. Heb je een overdekte Berbecue kan je de pot open laten met de wok ga je ze sowieso wokken op de hete houtskool………HMMMMMMMMM Lekker!