Vanaf eind september of begin oktober kan de culinaire fijnproever weer genieten van “grondwitloof”! Het grondwitloofseizoen wordt dan ook telkens feestelijk geopend.

Dit jaar vindt de officiële opening plaats op zondag 10 oktober op het bedrijf van de familie Dewinter in de Vanheylenstraat 24 in Melsbroek. Vanaf 13.00 u. is iedereen welkom om de traditionele witloofteelt te ontdekken. 

Het Brussels grondwitloof is een van de weinige Vlaamse streekproducten met zowel een Vlaams als een Europees erkenningslabel. Geen evidentie, een Europees label verkrijgen doorloopt een lange en moeizame procedure. Dit dubbele label is echter dubbel en dik verdiend en geeft het product extra uitstraling.

Brussels grondwitloof is grondwitloof van de meest traditionele soort: Het is geteeld  in de regio Brussel-Mechelen-Leuven uit zaden gekweekt door de teler zelf. De witloofwortels worden ingetafeld in de volle grond en witloofkroppen worden volledig afgedekt met dekgrond. De doorgedreven zaadselectie en de teeltmethode met de dekgrond liggen aan de basis van de typische knapperigheid, de bitterzoete smaak en de fijne bladstructuur van het Brussels grondwitloof. Sinds 2008 is de benaming “Brussels Grondwitloof” beschermd met het Europees streeklabel Beschermde Geografische aanduiding (BGA).

Brabants Grondwitloof is  grondwitloof dat geteeld werd in Vlaanderen uit zaden gekweekt door zaadfirma’s op basis van kruisingsschema’s. De witloofwortels worden ingetafeld in de volle grond en de witloofkroppen kunnen met of zonder dekgrond geteeld worden. Sinds 2008 heeft Brabants Grondwitloof een Vlaamse erkenning als streekproduct.be.

Brussels grondwitloof is herkenbaar aan de sticker die op elke verpakking terug te vinden in. Op deze sticker vind je naast het logo “Brussels Grondwitloof” ook het label “Beschermde Geografische Aanduiding” en de naam van de producent. Ook bij het Brabants grondwitloof met het streekproduct.be label wordt de naam van de teler vermeld. Naast de naam van de producent draagt elke verpakking ook een uniek volgnummer waarmee de herkomst van het witloof letterlijk tot op het veld kan worden nagegaan.

Foto’s: www.streekproduct.be