Zoals we in een vorige reportage al aantekende, dat er al meer dan honderd boeken verschenen in het teken van Star Wars. Men kan het zo een spin-off in de boekenwereld heten. Hoe dan ook elke schrijver in dit genre weet wel waarover hij schrijft en heeft een hele studie gemaakt over Star Wars. Dat is ook zo met Daniel José Older met fijnboek Star Wars – Laatste Kans. Een avontuur in het sterrenstelsel met Han Solo en Lando Calrissian.
Han Solo is inmiddels getrouwd met Prinses Leia. Terwijl zij zich intens bezig houdt met de politiek in het sterrenstelsel, probeert Han voor hun jonge zoon Ben te zorgen voor wellicht al aan zijn opleiding te werken voor de toekomst. Tot op een zekere dag plots uit het niets, Lando in het midden van de nacht verrassend voor hun deur staat. Een vijand, Fyzen Gor, vanuit hun verleden is terug en wil de strijd terug aanvatten, met zijn nieuwe uitvinding, een zender die hij maakte genaamd Phalanx. Hiermee wil hij de robots die in hun mideen leven tegen de mensen keren. Als het nog niet te laat is wordt het dus tijd om actie te ondernemen. Han en Lando zullen samen op zoek gaan naar Fyzen Cor om zijn slechte bedoelingen stop te zetten.  Met de hulp van Chewbacca zullen ze tot actie komen en een heel avontuur tegemoet gaan. Dit verhaal is vlot te lezen. Je moet niet helemaal een Star Wars freak zijn om te kunnen volgen. Er wordt minder aandacht geschonken op details en gekende personen uit de reeks van Star Wars. Een goed spannend verhaal waar Han Solo aan bod komt een aanloop naar de spin-off film in de reeks “Solo

Daniel José Older, geboren op 18 januari 1980 (39 jaar), Cambridge Massachuetts. Hij is de bestsellerauteur van de New York Times, met de middeleeuwse verhalenreeks, Dactyl Hill Squad, de Bone Street Rumba urban fantasy-serie, Star Wars: Last Shot (Laatste Kans) en de bekroonde Young Adult-serie de Shadowshaper Cypher, die de Internationale Latino Book Award won en zo stond hij ook op de shortlist voor de Kirkus-prijs in de jonge lezersliteratuur. De Andre Norton Award, de Locus, de Mythopoeic Award noemde het een van Esquire’s 80 boeken die elke persoon zou moeten gelezen hebben.

Zelfs het snelste schip in het heelal kan niet ontsnappen aan het verleden…  

Toen: Het is een van de gevaarlijkste geheimen uit het heelal: een mysterieuze zender met onbekende krachten en een beloning voor wie het felbegeerde ding weet te vinden. Maar zij die de Millennium Falcon bestuurden tijdens haar roemruchte geschiedenis zijn niet zomaar een stel schurken. Niet één maar twee keer heeft de bemanning van de Falcon getracht deze ongrijpbare prijs te claimen. Eerst waren dat Lando Calrissian en de droid L3-37, aan het begin van hun ambitieuze carrière. Later volgde Han Solo, met de hulp van zijn copiloot Chewbacca. Maar de ontwerper van het apparaat, de verschrikkelijke crimineel Fyzen Gor, is niet van plan het te delen, laat staan dat hij bereid is Lando en Han ongestraft te laten wegkomen…

Nu: Het is inmiddels tien jaar geleden dat Han Solo in aanraking kwam met Fyzen Gor. Na een succesvolle opstand tegen het Keizerrijk en na het stichten van een gezin met een Alderaanse prinses, heeft Han nauwelijks stilgestaan bij de gestoorde uitvinder. Totdat Lando ineens midden in de nacht voor zijn deur staat, achternagezeten door Fyzens huurmoordenaars. Zonder Hans hulp is Lando zijn leven, en dat van iedereen op Cloud City, niet zeker. Met de hulp van een jonge, uitblinkende piloot, een Ewok-hackwonder, de vrouw die wel eens de liefde van Lando’s leven zou kunnen zijn, én Han’s beste en harigste vriend, werken de twee grootste schurken van de Nieuwe Republiek weer samen. Ze zullen het halve sterrenstelsel moeten doorkruisen en hun verleden onder ogen moeten zien om te voorkomen dat Gor zijn apparaat gebruikt om het heelal voor altijd te veranderen.

Auteur:Daniel José Older

ISBN: 9789 024 58 2914

Prijs: 17,50

Uitgever:  Luitingh-Sijthoff