Terwijl ze zich in Amsterdam de pleuris zoeken naar het in de nacht van 27 op 28 december 2021 plots van De Dam verdwenen ‘Legobeeld’ van André Hazes senior, rijden leden van de oudejaarsvereniging De Geitefok met de beeltenis van de in 2004 op 53-jarige leeftijd overleden volkszanger op een boerenwagen door hun dorp Oldeberkoop. Zij schroefden het kunstwerk van Street Art Frankey, echte naam Frank de Ruwe, ’s nachts om half drie van zijn betonnen voetstuk. “Dat was in vijf minuten gepiept,” vertelt voorzitter Jan-Bart Hof in de boerderij van zijn vader Tjerk, een paar honderd meter van de brink. “Hij zat maar met één bout en twee schroeven vast. In no-time lag hij in ons busje.” Na ontdekking van de ontvoering werd de vermissing van de manshoge Lego-achtige pop groot nieuws. Alle nationale media en radio- en televisiezenders schonken aandacht aan ‘de diefstal’, ook de NOS en RTL, en daarmee kwam, nadat bekend werd dat de pop in Oldeberkoop stond, Fries immaterieel erfgoed en goedaardigheid in beeld.

In het Zuid-Friese plattelandsdorp, ook een bekend kunstdorp (Open Stal), vijftien kilometer ten oosten van Wolvega, heeft de jeugd een traditie met oud en nieuw: niks vernielen, geen hulpverleners het leven zuur maken, geen vuurwerk naar agenten gooien, maar een feestje bouwen rondom een stunt die vlak voor de overstap van het oude naar het nieuwe jaar bekend wordt gemaakt. En altijd met een boodschap, een wens.

Stunts
De uitdaging kan niet groot genoeg zijn voor de zestien jonge boeren en burgers. Zo ontvreemden ze al eens de Olympische ringen van het Olympisch Stadion in Amsterdam en de grote voetbal voor het hoofdkantoor van de KNVB in Zeist om de aandacht te vestigen op een nationale zaak. Dit jaar hadden de mannen — stuk voor stuk ongehuwd, maar beslist niet maagdelijk volgens een van hen — het gemunt op Hazes senior, dé maker van feestnummers en klant nummer 1 van bierbrouwer Heineken. Hij paste mooi in het aankaarten van de problemen rond corona: geen grote optredens, niks live, alles online. Kortom treurnis, zeker voor de leden van De Geitefok, die gewend zijn events in en voor het dorp op poten te zetten, altijd voor een goed doel.

All-in full-service vakantie voor Hazes
Het goede doel was nu om Hazes op adem te laten komen in Friesland door het beeld van het centrum van Amsterdam naar Oldeberkoop te verhuizen. Postuum een gratis vakantie dus. Het standbeeld is een twee jaar geleden uitgewerkt idee van de bekende horecaondernemer Won Yip en Andrés vrouw Rachel. Het loodzware beeld is gemaakt van polyester door Remon van Zoggel van de Dutch Deco Factory in Erp in Brabant. De initiatiefnemers stonden begin vorige week verstijfd op de keien toen het beeld van hun vriend en partner pleite was. Niemand in de ook ’s nachts drukke stad had de ontvoering opgemerkt, ook de politie niet. Het moest het werk van slimmeriken zijn. Na verloop van tijd rees het vermoeden dat een Friese oudejaarsploeg achter de nachtelijke ontvreemding moest zitten, maar welke? En waar is Hazes? In Oldeberkoop dus, maar waar precies? Hij staat niet op de brink, het plein van het dorp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Speurtocht
Friesland-reporter Albert Hendriks ging zondag 1 januari 2022 op de fiets op zoek en vond hem in een boerenschuur dankzij een tip van de Oldeberkoper communicatieman Henk Feitsma. Daar, op het melkveehouderijbedrijf van Tjerk Hof, geniet de grootstedelijke Hazes met volle teugen van zijn vakantie op het platteland, omringd door grote balen stro en kratten met bier. Warmer en sfeervoller kan niet. En zwaar bewaakt natuurlijk, zondag door Jelle Vermeeren (21), Jinto Schuring (20), Fedde De Jong (23), Maikel Siegersma (21), Remco Nijholt (25) en Jan Bart Hof (23). Laatstgenoemde heeft Won Yip en Rachel Hazes beloofd het kleurrijke standbeeld 8 januari 2022 schoner dan ooit, dus vrij van duivenpoep, en onbeschadigd weer naar de plek van herkomst te brengen, dit onder het genot van een hapje en een drankje. Het is niet onwaarschijnlijk dat het laatste geen Heineken zal zijn, maar Sonnema Berenburg, gebaseerd op de kruiden van handelaar Hendrik Beerenburg, jawel, ook een Amsterdammer. Friesland heeft dus heel wat met Amsterdam.

Meer info:
www.frankey.com  (Street Art Frankey, ontwerper van het standbeeld van André Hazes)
www.dutchdecofactory.com  (maker van polyester beeld van André Hazes)
www.geitefok.com  (De Geitefok, oudejaarsvereniging)
www.openstal.nl  (kunstmanifestatie in Oldeberkoop)

Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Foto top: Zij bewaakten zondag het op een landbouwwagen geplaatste standbeeld van André Hazes: van links naar rechts Jelle Vermeeren (21), Jinto Schuring (20), Fedde De Jong (23), Maikel Siegersma (21), Remco Nijholt (25). Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws.
Foto tekst: Jan-Bart Hof (23, tweede van links) zocht een dag na de ontvreemding van André Hazes contact met Won Yip, één van de eigenaren van het beeld. Yip zei tegen de Amsterdamse tv-zender AT5 geen fan te zijn van acties als die van De Geitefok, maar Hof wist hem gerust te stellen. “Geef hem in ieder geval elk kwartier een biertje”, luidde het advies van horecatycoon Yip. Omdat het eerste beeld van Hazes kort na plaatsing op de Dam vernield werd en het tweede beeld van het plein werd geschroefd heeft Yip besloten André Hazes achter een van de ramen van zijn kantoor aan de Dam te plaatsen en wel zodanig dat iedereen het goed kan zien. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws.