Astrid Haerens (1989) nog zo jong en al zeker niet aan haar beginschrijfje bezig, nu wel een debuutroman. Zij groeide op in Zwevegem en woont in Brussel, en studeerde WOORDKUNST aan het Conservatorium van Antwerpen. Zij schrijft zowel proza als poëzie.

Met haar Poëzie STADSKLANKEN maakt ze in een Virtuele doch ook in de echte realiteit een wandelommegang door Elsene (Brussel), waar ze sinds 2013 woont. Ze ging gedurende een maand in haar caravanetje op zoek naar het wel en wee van haar buren. Ze vond van vele mensen de ware gevoelige ziel die ze verwerkte en verzamelde in een cyclus van 11 gedichten met de gevoeligheid van de mensen rondom haar. Je kan deze online beluisteren, maar ook in Elsene bewandelen.  www.stadsklanken.be

Haar werk verscheen onder meer in De Gids, Het Liegend Konijn, Poëziekrant en DW B. Ze werkte voor Hard//Hoofd, Radio 1, Rock Bujumbura, MO, Knack Weekend, De Standaard Online, deBuren.

In 2015 won ze een premie van de Prijs Letterkunde Provincie West-Vlaanderen. Daarnaast treedt ze af en toe op als performer, geeft lezingen en werkt ze als freelance theater- en schrijfdocent voor o.a. Jeugd & Poëzie.

Stadspanters, is een intens portret van mensen die worstelen met identiteit, dromen en dwaalwegen. Geschreven op een wijze hoe zij de omgeving ziet en voelt, maar ook hoe de omgeving zich laat zien en voelen, zo dicht en intens dat je als lezer er de realiteit kan in voelen, en die met een poëzie van woorden zo aan u wordt voorgeschoteld.

Stadspanters, Amar Moussaoui is overleden. Zijn plotse dood brengt zijn dochter Rim, zijn zoon Aadam en hun jeugdvriend Eloïc na jaren opnieuw samen in een appartement van het Brusselse woonblok Sans Soucis. Rim is een rijzende ster in de media. Aadam werkt als ontwikkelingssamenwerker in Kigali. Eloïc probeert als alleenstaande vader van drie kinderen vooral het hoofd boven water te houden. De drie twintigers, die samen opgroeiden in de rand van Brussel, worden geconfronteerd met de onverteerde stukken uit hun verleden en hun uiteenlopende werelden, waarin ze zich voortbewegen als panters: snel maar behoedzaam, soepel maar solitair.

 

 

Ik zie mijn gedichten als spartelende pogingen om de vinger te leggen op wat binnenkomt, maar ook wat buiten, rondom gebeurt. Tegelijk zijn het pogingen tot verbinding en communicatie over wat zich opdringt. Er gaat een intens proces aan vooraf: dat van het kijken, voelen, denken, analyseren. Het schrijven is voor mij een intuïtieve, haast sensuele en tegelijk rationele, talige activiteit. Die tegenstelling maakt het interessant en levendig. Op dit moment zie ik taal als mijn beste middel om te creëren. Het schrijven is een noodzaak. Beelden hebben een grote invloed op mijn schrijven. Het schrijven lijkt soms wel op schilderen, of dat hoop ik toch, waar er door de ambachtelijke lagen ook glimpen van ontroering veroorzaakt worden.

Uit een publicatie van Metro

 

Stadspanters, de debuutroman van Astrid Haerens verscheen in september 2017 bij uitgever Polis.

 

Auteur: Astrid Haerens

ISBN: 9789 463 1021 24

Prijs: 19,99€

Uitgeverij: Polis

Foto: Uitgeverij Polis