Extra kindplaatsen dankzij stedelijke concessies

Stad Antwerpen lanceert een oproep naar uitbaters voor vier kinderopvanglocaties die ze via concessies ter beschikking stelt. In de Houthulststraat gaat het om een instapklaar gebouw, de locaties in Waasdonk, Belegstraat en Tweegezusterslaan vragen nog een verbouwing en modernisatie. De stad lanceerde eerder al gelijkaardige oproepen voor andere locaties, telkens met succes. Zo blijft ze inzetten op een vergroting van het bestaande aanbod en de uitbreiding van het aantal kindplaatsen in Antwerpen.

Stad Antwerpen lanceert opnieuw een oproep waarbij ze vier gebouwen ter beschikking stelt voor de uitbating van een kinderdagverblijf. In drie van de vier gebouwen zijn de nodige renovatiewerken nodig. De stad betaalt in dat geval 110% van de offerte voor de verbouwing en modernisatie van het gebouw, zodat de opstart vlotter gaat en het risico kleiner is.

Het gaat om drie gebouwen op volgende adressen:

  • Waasdonk 138+155, 2100 Deurne
  • Tweegezusterslaan 96, 2100 Deurne
  • Belegstraat 62, 2018 Antwerpen

Het vierde gebouw, in de Houthulststraat in Merksem, werd eerder al verbouwd door AG Vespa en is instapklaar. ​

116 kindplaatsen

De vier concessies zorgen samen voor 116 extra kindplaatsen: Tweegezusterslaan telt 28 kindplaatsen, Belegstraat telt 36 kindplaatsen en Waasdonk telt 28 kindplaatsen. De opvanglocatie in de Houthulststraat telt 24 kindplaatsen.

Stad Antwerpen blijft zo inzetten op het vergroten van het aanbod aan kinderopvangplaatsen, door het ondersteunen van nieuwe initiatieven.

Schepen voor kinderopvang Nabilla Ait Daoud: “Antwerpen heeft de voorbije jaren fors ingezet op de uitbreiding van het aantal kindplaatsen in de kinderopvang. Samen met de private sector zijn letterlijk duizenden extra plekken gecreëerd en is de historische achterstand in Antwerpen ingehaald. Maar we mikken op nog meer opvangplaatsen voor de allerkleinste Antwerpenaars. Een van de struikelblokken bij de uitbreiding van de private kinderopvang is het vinden van geschikte panden voor een nieuw kinderdagverblijf. Dankzij deze vier concessies kunnen er binnen redelijke termijn tot 116 extra kindplaatsen gecreëerd worden, en dat is een goede zaak!”

Concessies

De nieuwe uitbaters zullen een concessie aangaan met een looptijd van 10 jaar, en dat kan eenmalig verlengd worden met 5 jaar. De opstart is voorzien voor de zomer van 2024, al is dat ook afhankelijk van de omvang en timing van de werken. De concessievergoeding is 66 euro per kindplaats per maand en het eerste jaar is de vergoeding in verhouding tot het aantal voltijds ingeschreven kinderen.

De uitbater moet zelf de vergunning van Kind & Gezin aanvragen. Indien de concessiehouder geen subsidie krijgt voor de hantering van inkomenstarief (trap 2), moet hij werken met de kinderopvangtoelage van stad Antwerpen. De kandidaat moet dan ook rekening houden met de voorwaarden zoals bepaald in het toelagereglement van de kinderopvangtoelage.

Op dinsdag 28 november kunnen geïnteresseerden op plaatsbezoek. De deadline voor het indienen van een offerte is 10 januari 2024. Het college beslist vervolgens over de toekenning van de concessie van de stadspanden.