Vanaf juni bieden stad Antwerpen, de Universiteit Antwerpen en de Antwerpse hogescholen extra hulp aan studenten met een leefloon. Via infosessies en begeleiding op maat gidsen ze studenten naar een studiekeuze die past bij hun motivaties en capaciteiten. Ook slaan de stad en de onderwijsinstellingen de handen in mekaar om studenten met slechte resultaten te heroriënteren en zo hun slaagkansen te verhogen. De toelage voor deze samenwerking wordt vanavond ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Momenteel ontvangen ongeveer 500 studenten in Antwerpen een leefloon. Een deel van hen heeft het moeilijk om een realistische studiekeuze te maken of heeft tijdens de studies nood aan begeleiding of heroriëntering naar een andere studierichting.
De stad Antwerpen en de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA) willen deze studenten nu extra ondersteunen om zo de kans op het behalen van een diploma te vergroten.
 
Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws: “Leefloonstudenten zijn vaak helemaal op zichzelf aangewezen. Alleen al daardoor is hun studieloopbaan bijzonder pittig. Hun traject getuigt van moed en lef, ze willen vooruit in het leven en hun dromen waarmaken in deze stad. We moeten er alles aan doen opdat ze die sociale ladder kunnen beklimmen zonder al veel te struikelen.” 
 
AUHA-voorzitter Robert Voorhamme: “De Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen stelt graag haar knowhow over studiekeuzeoriëntering ter beschikking. Zij bouwde die expertise op in het project StudyChat en met de afwijkende toelatingsprocedures tot het hoger onderwijs. StudyChat ondersteunt studiekeuzers in de derde graad van het secundair onderwijs. De afwijkende toelating tot bachelor en graduaat is erop gericht om de competenties van kandidaat-studenten in te schatten en hun motivatie te beoordelen. De associatiepartners vinden het ondersteunen van de meest kwetsbare studenten belangrijk omdat het maken van een realistische studiekeuze bijdraagt tot studiesucces en tot het behalen van een diploma hoger onderwijs. Dat diploma opent mogelijkheden tot sociale mobiliteit en een betere maatschappelijke participatie.”

Begeleiding naar en tijdens de juiste studie
Maatschappelijk werkers van de stad zullen intensief samenwerken met medewerkers van de universiteit en hogescholen. Zo kunnen ze studenten met een leefloon gericht begeleiden naar en tijdens een studierichting die aansluit bij de motivatie en historiek van de student.
Dit gebeurt in de eerste plaats via infosessies die studenten informeren over de structuur van het onderwijs en de vereiste competenties om te starten aan een opleiding.
Vervolgens krijgen studenten een individuele screening. Dankzij deze screening  krijgen de studenten inzicht in hun werkpunten, hoe ze deze werkpunten best aanpakken en of hun studiekeuze een goede kans op slagen heeft.

Lukken de studies niet goed? Dan bekijken de studiebegeleiders van de onderwijsinstellingen en maatschappelijk werkers van de stad samen met de studenten welke extra ondersteuning of heroriëntering ze nodig hebben. Op die manier wordt de kans op halen van een diploma, en succes op de arbeidsmarkt, vergroot.

De eerste begeleidingstrajecten starten in juni. De stad investeert 50.000 euro in dit project.