Ter versterking van haar klimaat- en mondiaal beleid kondigt de stad Hoogstraten als één van de eerste lokale besturen de samenwerking aan met de provincie Antwerpen en BOS+ voor het behoud en herstel van Amazonewoud in Peru en maakt hier €15.000 voor beschikbaar voor de bescherming van 1200 hectare bos en de aanplant van 1 hectare bos ter compensatie van 300 ton CO2; dit bovenop het aandeel van de provincie. Daarnaast wil Hoogstraten samen met de provincie de lokale bevolking versterken.

In samenwerking met BOS+ plant de provincie Antwerpen voor het project  ‘Behoud en herstel van Amazonewoud in Peru in het kader van co-beheer van natuurreservaten door inheemse gemeenschappen’ jaarlijks 24 ha bomen in het Amazonewoud, goed voor de compensatie van 4000 ton CO2 en beschermt ze 60.000 ha tropisch woud, een gebied vergelijkbaar met de totale bosoppervlakte die onze provincie rijk is.
 
“Inzet voor een beter klimaat is een prioriteit voor de provincie Antwerpen, in eerste instantie op eigen grondgebied, maar ook wereldwijd. Aandacht voor meer en beter bos, voor bosherstel (CO2-compensatie) en bosbescherming zijn hier een essentieel onderdeel van. Eveneens gaat de provincie Antwerpen het engagement aan om vanaf 2020 als organisatie klimaatneutraal te zijn. Kortom dit project wil de lokale aan de wereldwijde impact koppelen”, verduidelijkt gedeputeerde Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Mondiaal Beleid.
 
“Het stadsbestuur van Hoogstraten zorgt er nu mee voor dat een uitgebreidere biodiversiteitsmonitoring wordt gerealiseerd, boslandbouw bij een grotere doelgroep wordt geïmplementeerd én het project versneld zal doorgroeien van een pilootfase naar een volledig uitgebouwd project. We zijn dus terecht trots met onze deelname”, vult burgemeester Marc Van Aperen aan.
 
De ecologische en klimaatdoelstellingen wordt gekoppeld aan een sterk mondiaal project met nadruk op duurzame resultaten.
Schepen Faye Van Impe, bevoegd voor Mondiaal Beleid, licht toe: “De ecologische – en klimaatdoelstellingen worden gekoppeld aan een sterk mondiaal project met nadruk op duurzame resultaten en dat is de sterkte van het project want de inheemse gemeenschap en hun socio-economische vooruitgang staan centraal. De plaatselijke bevolking krijgt een belangrijke rol in het beheer. Ook levert het project de gemeenschappen heel wat voordelen op zoals boslandbouw, een betere waterbevoorrading en niet-houtige bosproducten (oliën, vruchten, medicinale planten,…) die kunnen ingezet worden voor eigen gebruik maar ook voor verkoop, wat zorgt voor inkomen.”
Om deze win-winsituatie duurzaam te realiseren is het herstel van het natuurlijk ecosysteem eveneens van groot belang. Er wordt dan ook ingezet op biodiversiteitsmonitoring. Deze monitoring gebeurt in samenwerking met een Vlaamse en Peruviaanse universiteit, de lokale autoriteiten en de inheemse bevolking. Bij de inheemse bevolking is immers een enorme kennis m.b.t. het lokale ecosysteem en de soorten aanwezig.
 
“Kortom, met dit project zetten we in op vijf Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, waaronder de cruciale ‘1 strijd tegen armoede’ en ’13 klimaatactie’. Er is een sterke focus op de SDG’s gericht op klimaatactie en leven op het land (15) om op deze manier een directe bijdrage te kunnen leveren aan armoedebestrijding (1), geen honger (2) en schoon water (6). De bescherming van het Amazonewoud en ontwikkelingssamenwerking gaan hierbij hand in hand. Een win-win voor natuur én mens!”, besluit gedeputeerde Luk Lemmens mee.
Lokaal ondersteunt mondiaal
 
Lokale besturen worden uitgenodigd om op maat in te tekenen op deze samenwerking met de provincie Antwerpen en BOS+. Vele lokale besturen delen immers het provinciale engagement voor een beter klimaat in de eigen regio en wereldwijd. De provincie Antwerpen verwelkomt Hoogstraten dan ook graag in dit partnerschap tussen de provincie Antwerpen en BOS+ omtrent het project ‘Behoud en herstel van Amazonewoud’ in Peru. Op deze manier wordt er over letterlijke en figuurlijke grenzen heen gewerkt aan een versterking van het klimaat.
 
“Onze inwoners staan vaak ver van mondiale projecten. We zoeken daarom naar herkenbaarheid en verbinding. De effecten van de klimaatverandering, met droogtes en overstromingen, zijn zowel in het noorden als in het zuiden voelbaar; zeker ook in een landbouwgemeente als Hoogstraten. Het is voor beiden geen ver-van-mijn-bed-show en heeft daarom als het ware een verbindend effect. Het behoud van bos is niet alleen belangrijk voor het behoud van veerkracht van de Peruaanse bevolking tegen de gevolgen van de klimaatsverandering, maar ook de Hoogstraatse”, geeft schepen Faye Van Impe mee.
Schepen Michel Jansen, bevoegd voor Klimaat vult aan: “Dit project is ook een versterking van onze inspanningen in Hoogstraten zelf. Dit najaar planten we namelijk het ‘Muntbos’. Vlakbij ecoduct De Munt zullen we een perceel van 1,6 hectare omvormen tot een klimaatbos. Er worden in totaal 3880 inheemse bomen en struiken geplant, daarnaast wordt een voormalige laagte in het perceel hersteld. Dit zorg voor meer diversiteit in het bos. Deze bosaanplant is het resultaat van een samenwerking met Regionaal Landschap De Voorkempen, Bosgroep Kempen Noord, De Ronde Tafel en Bos+.”
 
Ook zal Hoogstraten kunnen rekenen op netwerking met overige betrokken lokale besturen omtrent deze samenwerking. De provincie Antwerpen engageert zich om de betrokken partners en BOS+ regelmatig samen te brengen voor uitwisseling, vorming en contacten.
Zo bouwen we samen aan één sterk verhaal, zowel in het Amazonewoud als in onze eigen regio!

Inhoud van het project
 
Als locatie werd gekozen voor twee gemeenschapsreservaten in Peru: Yanesha (in het centrum van het land, regio Pasco) en Amarakaeri (in het zuidoosten van het land, regio Madre de Dios). Elk gemeenschapsreservaat bestaat uit een reservaatzone bestaande uit beschermd bos en een bufferzone. Dat laatste is het leefgebied van de inheemse gemeenschap, waarop landbouwactiviteiten, zoals agroforestry, kunnen uitgevoerd worden.
 
Voor de realisatie van dit project werkt BOS+ in Peru samen met:
•             DRIS: de lokale uitvoerende partner van BOS+
•             ECA-Amarcy en ECA-Amarakaeri. De Eca’s zijn organen die de inheemse gemeenschappen vertegenwoordigen die rond het reservaat leven. De ECA’s beheren de gemeenschapsreservaten i.s.m. de overheidsinstantie SERNANP.
•             ANECAP: de koepelorganisatie van de ECA’s
 
De bescherming van de 1200 ha bos zal plaats vinden in de 40.000 ha van de reservaatzone en in de 20.000 ha grote bufferzone van beide gemeenschapsreservaten.
De jaarlijkse compensatie van 300 ton CO2 wordt gerealiseerd in de bufferzones van beide gemeenschapsreservaten via het aanplanten van bomen, o.a. in het kader van duurzame agroforestry.
 
Zowel in de nieuw aangeplante als beschermde bosgebieden wordt aan biodiversiteitsmonitoring gedaan. Meer bepaald wordt onder de ECA’s een groep mensen getraind in wetenschappelijke methoden en digitale technieken om data te verzamelen over verschillende indicatorsoorten. Bij de inheemse bevolking is immers een enorme kennis m.b.t. het lokale ecosysteem en de soorten aanwezig. Om de biodiversiteit te stimuleren wordt daarnaast maximaal ingezet op het ecosysteemherstel van de ontboste percelen.
 
Een grote focus ligt ook op de betrokkenheid van en de meerwaarde voor de lokale bevolking, de inheemse gemeenschappen. Zo worden alle activiteiten en hun uitvoering bepaald in overleg met de ECA’s. Ook wordt ingezet op waardeketens van niet-houtige bosproducten en duurzame agroforestry-praktijken zonder negatieve impact op het bomenareaal en met het oog op inkomensverhoging voor de inheemse bevolking. Verder heeft het project als doel de ECA’s en ANECAP te versterken in het co-beheer van de gemeenschapsreservaten.
 
De drie hoofddoelstellingen van het project zijn dus de socio-economische vooruitgang van de lokale gemeenschappen, klimaatadaptatie en –mitigatie, en de bevordering van de biodiversiteit.

Foto: Copyright stad Hoogstraten