Op de site Gallifort aan de Bosuil in Deurne-Noord richt de stad 650 extra plaatsen in voor leerlingen basis- en secundair onderwijs. Antwerpen investeert daarvoor 18,8 miljoen euro. Het gaat enerzijds om een verhuis van kleuterschool De Groene Egel, die wordt uitgebreid tot een volwaardige basisschool. Anderzijds komt er een gloednieuwe afdeling land- en tuinbouw, van het Stedelijk Lyceum Waterbaan. Ook een nieuwe sporthal is een onderdeel van het bouwproject.  
 
De Groene Egel
Stedelijke kleuterschool de Groene Egel in het Bisschoppenhofpark krijgt een nieuwe, grotere plek. De school telt vandaag 152 kleuters en zal zich met het nieuwe schoolgebouw op Gallifort omvormen tot een volwaardige stedelijke basisschool met plaats voor ongeveer 500 leerlingen. Daarmee wordt doorstroom gerealiseerd van de kleuter- naar de lagere school en wordt tegelijk ingespeeld op de capaciteitsnood binnen de regio Deurne-Noord.
 
Stedelijk Lyceum Waterbaan
Het Stedelijk Lyceum Waterbaan, een secundaire school in Deurne-Zuid, ontwikkelt op de nieuwe locatie in Deurne-Noord plaatsen voor 300 extra leerlingen. Ze zal er nieuwe opleidingen aanbieden, binnen de land- en tuinbouw, waarvoor ze ter plekke ook een innovatieve stadslandbouwsite inricht.
 
Kwantitatieve en kwalitatieve uitbreiding
Schepen voor onderwijs Jinnih Beels: “Antwerpen staat voor heel wat capaciteitsuitdagingen binnen onderwijs, denk maar aan de tekorten binnen het buitengewoon onderwijs. We verwachten de komende jaren ook een capaciteitstekort in het secundair onderwijs, onder andere in de regio Deurne-Noord. Als stad is het onze verantwoordelijkheid om mee aan de kar te trekken, daarom leveren we vanuit het stedelijk net inspanningen om tegemoet te komen aan die capaciteitsnoden. We trekken voor het project op de site Gallifort een extra 18,8 miljoen euro uit bovenop de al voorziene 180 miljoen euro deze legislatuur.”
 
Naast het kwantitatief uitbreiden van haar aanbod, wil Stedelijk Onderwijs ook inzetten op een sterke inhoudelijke invulling van haar onderwijsaanbod. “Het Stedelijk Lyceum Waterbaan zal verschillende opleidingen uit het domein land- en tuinbouw aanbieden op de nieuwe schoolsite”, vertelt Gonda Verhaert, bedrijfsdirecteur van het Stedelijk Onderwijs. “Leerlingen kunnen er terecht voor opleidingen die hen voorbereiden op een vervolgopleiding in het hoger onderwijs, maar ook voor zeer arbeidsmarktgerichte opleidingen. Bovendien gebruiken we de stedelijke context om de opleidingen een uniek karakter te geven. Want land- en tuinbouw in de stad vragen om een innovatieve aanpak, zoals verticale landbouw of het kweken van planten met kunstlicht.”
 
De werken starten in de zomer van 2024; als alles volgens plan verloopt zullen de scholen er hun intrek kunnen nemen vanaf het schooljaar 2026-2027. Er komt op de site ook een sporthal die de scholen ook zullen kunnen gebruiken.