Gisteren en vandaag, 4 en 5 september, is Antwerpen opnieuw gaststad voor ‘The 5th Conference on Digital Health’, een internationaal congres over digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Hoe kan een arts dankzij de inzet van artificiële intelligentie zijn patiënten op afstand begeleiden? Kunnen we voortaan onze gezondheid beter en sterker vanuit thuis opvolgen? Deze en andere (r)evoluties in de gezondheidszorg komen aan bod gedurende het tweedaagse congres. Start-up Epcon spoort met de hulp van algoritmes tuberculose-patiënten op. Het bedrijf uit Antwerpen viel tijdens het congres in de prijzen en ontving een innovatievoucher ter waarde van 2000 euro van de stad Antwerpen, uit handen van schepen voor economie en innovatie Claude Marinower.
 
De stad Antwerpen ontvangt 250 (inter-)nationale experten voor de tweede editie van ‘The 5th Conference on Digital Health’ in BluePoint. Tijdens debatten en presentaties wisselen ze vandaag kennis en ervaring uit over de hervorming van de zorgsector, het hoofdthema van het congres. In aanloop naar het congres stelden gisterenavond 10 healthcare start-ups hun innovatieve oplossingen voor tijdens een pitching competitie.
 
Stad Antwerpen stimuleert innovatief ondernemerschap
Voor start-ups is een pitching competitie hét ideale moment om hun ideeën en innovatieve projecten voor te stellen aan nieuwe investeerders. Tien groeibedrijven maakten gisterenavond de jury, bestaande uit nationale en internationale investeerders, warm met hun innovatieve producten voor de gezondheidssector. Epcon werd door de jury genomineerd als winnaar. Het bedrijf ontwikkelt een technologie om tuberculosepatiënten en TBC-haarden op te sporen. Elk jaar sterven wereldwijd 1,6 miljoen mensen aan de ziekte. Het Antwerps bedrijf is er in geslaagd om toekomstige uitbraak van de ziekte te voorspellen. Ze gebruiken daarvoor informatie over bevolkingsdichtheid, migratieroutes, klimaatmetingen en diagnose- en sterfdata over tbc. Het bedrijf wil aan de hand van deze gegevens patiënten sneller opsporen en behandelen.
 
Uit het juryrapport: “De technologie van Epcon kan levens redden. De start-up slaagt er in om een wereldwijd gezondheidsprobleem aan te pakken met innovatieve technologie. We geloven dat dit startend project alle troeven in handen heeft om uit te groeien tot een internationaal, relevant product met een tastbare sociale en medische impact.”
Vincent Meurrens, zaakvoeder van Epcon, ontving vandaag een innovatievoucher van stad Antwerpen, uit handen van schepen Claude Marinower. 
 
Antwerps schepen voor economie en innovatie, Claude Marinower, licht toe: “Een belangrijke stap in het ondernemerschap is de sprong van start-up naar scale-up. Extern advies kan hier het verschil maken: de juiste focus leggen, bijsturen of onderbouwing geven om de sprong te wagen. Daarom geeft de stad Antwerpen de winnaar van de pitching competitie een innovation voucher van 2000 euro om zich te laten ondersteunen op het terrein waarop hij of zij het nodig heeft: juridisch, verkoop, productontwikkeling,… Concreet advies, op maat van de onderneming.” 
“De innovation voucher kwam als een verrassing voor onze startup. Vorig jaar startten we onze zaak op in Antwerpen en intussen zijn we actief in Zuid-Afrika, Pakistan en de Filipijnen. Met deze prijs willen we extern advies inwinnen om ook onderzoek te verrichten naar andere aandoeningen zoals mazelen, ebola en andere overdraagbare ziektes. Op die manier kunnen we onze technologie beter inzetten om wereldwijd de levenskwaliteit te verbeteren en meer mensenlevens te redden.
Antwerpen, met innovatiehub The Beacon, als thuisbasis leek ons een ideale groeibodem om onze innovatieve ideeën te laten uitgroeien tot schaalbare en tastbare oplossingen in de gezondheidszorg.”
 
De waardebon is één van de vele initiatieven van de stad Antwerpen om innovatief ondernemerschap te bevorderen. Innovatief ondernemerstalent kan in Antwerpen daarnaast ook rekenen op matchmaking tussen bedrijven en concreet advies op maat. Geïnteresseerden vinden hierover meer informatie over op www.ondernemeninantwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.
Deze inzet van de stad werpt zijn vruchten af. Antwerpen is uitgegroeid tot een echte hotspot voor start-ups. Over de periode 2012-2018 nam het aantal start-ups en scale-ups met 123% toe. En in 2018 werd er gemiddeld 4 keer meer kapitaal opgehaald dan in 2012. Intussen telt Antwerpen meer dan 400 start-ups, tientallen groeibedrijven, verschillende incubatoren, acceleratoren en andere start-upinitiatieven.
 
Het groeipotentieel van eHealth in Antwerpen
Dat het congres plaatsvindt in Antwerpen is geen toeval. De stad telt namelijk meer dan 4000 ziekenhuisbedden verspreid over verschillende ziekenhuizen, die steeds meer samenwerken en specialiseren. Ook haar infrastructuur van assistentiewoningen, woonzorgcentra en verzorgingstehuizen breidt constant uit. Het groeipotentieel van eHealth in en rond Antwerpen is bijgevolg erg groot.
 
Antwerpen heeft veel troeven in handen om een voortrekkersrol te spelen in de transformatie van de gezondheidszorg zoals de unieke concentratie van ziekenhuizen en zorginstellingen, de aanwezigheid van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, de snelst groeiende studentenpopulatie van Vlaanderen – zodat de zorgsector ook in de toekomst op talent kan rekenen – en ten slotte een dicht ecosysteem met zorgverstrekkers en bedrijven actief in de zorgsector.
 
Meer informative over ‘The 5th Conference on digital health’ vindt u op www.the5thconference.com.

Foto’s: Stad Antwerpen