De Antwerpse diamantsector viert dit jaar haar 570-jarige bestaan. Een document dat werd teruggevonden in de stadsarchieven, verwijst naar de eerste tekenen van diamanthandel in 1447. De stad Antwerpen besliste deze historische verjaardag te vieren met 5 maanden evenementen in het teken van deze schitterende steen. Onder de noemer ‘In Antwerp we speak diamond – Diamond Capital since 1447’ bieden de stad, het Antwerp World Diamond Centre en de provincie een uitgebreid ‘schitterend’ programma aan voor Antwerpenaars en bezoekers. Met onder andere de MAS-expo ‘Schitterend verlangen’, een zomeracademie, een ‘Brilliant Foodies’-festival, een speciale editie van Winter in Antwerpen en teasers voor DIVA, het nieuwe diamantbelevingscentrum, belooft het een goedgevulde periode te worden.
Vandaag stelden burgemeester Bart De Wever, schepen voor diamant Ludo Van Campenhout, Eerste gedeputeerde voor Provincie Antwerpen Luk Lemmens en Ari Epstein, CEO Antwerp World Diamond Centre (AWDC), de verschillende activiteiten en initiatieven voor die georganiseerd worden in het kader van ‘In Antwerp we speak diamond – Antwerp Diamond Capital since 1447’ van oktober 2017 tot en met februari 2018. Feestelijkheden, expo’s, kunstprojecten, maar ook een foodfestival, een fotowedstrijd, een zomeracademie aan de universiteit, een lagerescholenproject en een conferentie beloven er een boeiend geheel van te maken.
Een openingsfeest met foodfestival ‘Brilliant Foodies’ in het FelixArchief en op het Eilandje leidt de activiteiten in. Verder staan er 2 expo’s op het programma. In het MAS kunnen bezoekers onder andere de verlovingsring van Maria van Bourgondië en blingbling van hiphoppers bewonderen. Het FelixArchief toont dan weer de historische documenten die het belang van diamant in Antwerpen bewijzen. Ook kunst komt aan bod. Zo wordt de basis gelegd van een graffitiroute in de stad, waarbij een eerste streetart-kunstwerk wordt gerealiseerd in de diamantwijk. Voor creatieve fotografen organiseren AWDC en de Haven een fotowedstrijd. Voor millenials is er een echte ‘Diamant Expeditie’ door de stad. Aan de Universiteit Antwerpen wordt een zomeracademie over diamant georganiseerd en voor de derde graad van de lagere school wordt een speciale syllabus ontwikkeld. Daarnaast is er ook een internationale conferentie ‘African Diamond Dialogue’, waarbij Ministers van Mijnen van Afrikaanse landen naar Antwerpen afzakken om de toekomst van deze diamantproducerende landen te bespreken. Tijdens de eindejaarsperiode staat Winter in Antwerpen volledig in het teken van de schitterende stenen. Een teaser van DIVA, het diamantbelevingscentrum aan de Suikerrui, in februari 2018, is een feestelijk einde voor ‘In Antwerp we speak diamond – Antwerp Diamond Capital since 1447’.
Het volledige programma en de laatste updates zijn te vinden op volgende website: http://www.visitantwerpen.be/nl/antwerp-diamond-capital.