Vervoersmaatschappij De Lijn kampt met een nijpend tekort aan buschauffeurs. In Antwerpen, een stad met een aandeel werkzoekenden dat hoger ligt dan het Vlaamse gemiddelde, moeten ruim 300 vacatures ingevuld worden. De stad Antwerpen engageert zich om de sollicitanten voor te bereiden zodat hun slaagkansen zouden verhogen.

Vandaag verzamelden 70 jobcoaches in DE Studio in Antwerpen. Ze zien dagelijks werkzoekenden en motiveren en begeleiden hen in de zoektocht naar een job. Tijdens deze infomiddag kregen de coaches alle informatie over de sollicitatieprocedure bij De Lijn. Met die info kunnen ze werkzoekenden optimaal voorbereiden maar ook mensen die er niet meteen aan dachten om te solliciteren toch enthousiast maken om de kans te wagen. “Wie wil solliciteren voor een job als buschauffeur bij De Lijn moet een rijbewijs D én rij-ervaring hebben.” Het is een van de vooroordelen waardoor werkzoekende zich laten afschrikken om in te stappen in de selectieprocedure. Die vooroordelen en vragen werden vandaag beantwoord tijdens de informatiemiddag voor de jobcoaches.

Peter Vanwalleghem, directeur De Lijn Antwerpen: “Er bestaan veel misverstanden over wat je moet kunnen om buschauffeur van De Lijn te morgen worden. Zo is het niet nodig om een rijbewijs D te hebben: die opleiding van 6 weken krijg je in onze rijschool, en tijdens de opleiding word je al betaald. Naast slagen voor de testen verwachten we dat je een rijbewijs B hebt, 21 jaar bent en Nederlands spreekt. Daarnaast hebben we ook werk voor technici. Ook mensen die naast een job grijpen omdat ze bepaalde technische vaardigheden nog niet hebben, zijn welkom. Ze beginnen met eenvoudige technische klussen, maar ook zij krijgen een opleiding zodat ze kunnen doorgroeien. We zijn heel blij met de inspanningen van de stad Antwerpen om ons te helpen bij deze zoektocht.”

Eerst jobcoaches, dan sollicitanten
Het aantal werkzoekenden in Antwerpen daalt elke maand. In februari 2017 waren het er ruim 3% minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Toch bereiken sommige openstaande vacatures maar moeilijk de werkzoekenden. Marc Van Peel, schepen voor werk: “De paradox op de arbeidsmarkt bestaat nog: er zijn werkzoekenden en er blijven openstaande vacatures. Al heeft de stad Antwerpen wel de ervaring om dit aan te pakken. Eerder hielpen we al retailbedrijven om geschikte kandidaten te vinden voor hun winkels, nu komt daar ook De Lijn bij. Gemotiveerde kandidaten die net niet slagen voor een eerste toelatingstest bij De Lijn zullen we een opleidingstraject aanbieden. In dertig uur tijd leren ze zich beter voorbereiden op de reken- en psychosociale test maar worden ze ook attent gemaakt op aspecten rond klantvriendelijkheid. Na dit traject kunnen hun slaagkansen alleen maar vergroten.”

Op 1 april organiseert De Lijn in samenwerking met de stad Antwerpen een jobdag in de standplaats Zurenborg met kijk- en doemomenten voor geïnteresseerde kandidaat-buschauffeurs.