Het is weer Halloween, tijd voor snoep en andere zoetigheden! Hoewel Halloween bij ons nog niet zo lang gevierd wordt, hebben we de smaak ondertussen wel al te pakken. Eigen tradities hebben we hier nog niet echt, dus tot die tijd lenen we ze gewoon lekker van landen van over de hele wereld. Deze drie zoete Halloween gerechten van over de hele wereld staan dit jaar ook bij ons op het menu.

Verder dan een warm pompoensoepje en wat glaasjes jenever tijdens een halloweentocht komt het bij ons Belgen meestal niet. Niet getreurd, want vanaf dit jaar komt daar verandering in met deze drie Halloween gerechten van over de hele wereld.

Barmbrack, Ierland  
Wanneer je tijdens een avondje trick or treaten wandelt doorheen de Ierse straten, ruik je gegarandeerd de geur van vers gebakken barmbrack. Barmbrack is een typisch Iers zoet brood dat tijdens Halloween wordt gebakken. Het brood is iets zoeter dan een sandwich maar toch nog anders dan een brioche en wordt meestal gevuld met rozijnen en andere gedroogde fruitsoorten.
Een barmbrack wordt overigens ook als een soort toekomstvoorspeller gebruikt tijdens de Halloween-avond. Naast gedroogd fruit zitten er dan verschillende objecten verstopt in het brood. Heb jij het stukje brood met de ring? Dan staat er een mooi huwelijk op je te wachten. Heb jij het stukje met een centje? Dan ga je binnenkort veel geld verdienen. Maar Halloween wordt bestempeld als enge feestdag voor iets, en daarom zitten er soms ook minder leuke dingen in het brood verstopt. Wanneer er een erwt in jouw stukje zit, zal je binnenkort niet trouwen. Zit er een stokje in jouw stuk? Dan zal je binnenkort misschien wel trouwen, maar dan zal het geen gelukkig huwelijk zijn. Goed kiezen is dus de boodschap!

Ingrediënten
225 g bloem
2 tl bakpoeder
375 g gedroogd fruit
250 ml koude thee
50 ml whisky
125 g lichtbruine suiker
1 ei
1/2 tl speculaas- of koekkruiden
objecten voor in het brood: erwt, ring, stokje en/of centje

Fave dei morti, Italië
Fave dei morti (letterlijk: bonen van de doden) zijn typische koekjes die Italiaanse families tijdens Halloween en vooral Allerheiligen maken en serveren. Klinkt gek, maar proeft hemels. Amandelmeel, kaneel, zeste van een citroen en zelfs een scheutje Grappa zijn slechts enkele van de ingrediënten. Dat kan moeilijk tegenvallen, toch?
Hoezo de link tussen fava bonen en dode mensen ooit gelegd werd? Voor dat antwoord moeten we even de geschiedenis in, meer bepaald naar het oude Rome. De Romeinen dachten vroeger dat de zielen van dode mensen zouden blijven doorleven in zwarte fava bonen. Die bonen maakten destijds zelfs deel uit van de begrafenissen en werden over de schouders van de rouwende familieleden gegooid om de doden te eren. Zulke spooky koekjes zijn dan ook de perfecte Halloween snacks. Gelukkig proeft het veel lekkerder dan het klinkt en is de enige link naar bonen de vorm van het koekje.
 
Ingrediënten
200 g amandelmeel
100 g bloem
100 g suiker
1 ei
30 g gesmolten boter
1/2 citroen zeste
2 tl kaneelpoeder
1 shot Grappa

Calabarza en Tacha, Mexico
Omdat een Halloween-lijstje onmogelijk zonder pompoen gepaard kan gaan, delen we deze Mexicaanse delicatesse nog graag met je mee. Calabarza en Tacha, oftewel gekonfijte pompoen staat op Halloween bij zo goed als elke Mexicaan op tafel. De pompoen wordt in Latijns-Amerika al eeuwenlang gebruikt in festive gerechten, en dat hebben ze allemaal te danken aan de Azteken.
De pompoen was een belangrijk ingrediënt voor de Azteken. Ze lieten niets van de oranje glorie verloren gaan. De uitgeholde pompoen gebruikten ze als kommetjes, de zaden maalden ze en verwerkten ze in verschillende sauzen en het vruchtvlees gebruikten ze in veel gerechten. Pompoenen waren zelfs zo belangrijk voor de Azteken dat ze de doden begroeven langs pompoenresten. Vroeger heette de feestdag bij de Azteken nog niet Halloween, maar wel Mictecacihuatl, een feestdag om de godin van de onderwereld te eren. Nu, een paar eeuwen later, is de pompoen nog steeds even belangrijk voor de Mexicanen. Deze gekonfijte pompoen is om duimen en vingers bij af te likken.

Ingrediënten
1 middelgrote pompoen
2 kleine piloncillo’s (Mexicaanse suikerkegels)
3 kaneelstokjes
1 appelsien
1 l water

Tekst: Demi Crapa

Foto: www.ambiance.be