The Sustainist Gaze | 12.06 – 22.08.21
Z33 brengt met The Sustainist Gaze (De Duurzame Blik) de eerste grote overzichtstentoonstelling van Kristof Vrancken, fotograaf en onderzoeker bij LUCA School of Arts (BE, °1982). In zijn werk komen ecologie, activisme en fotografie samen.
Kristof Vrancken is als fotograaf en activist op zoek naar een ecologische en duurzame kunstenaarspraktijk. In The Sustainist Gaze brengt hij voor het eerst ruim zeven jaar artistiek onderzoek samen.
“Ik ben een activist. Ik klim niet op de barricaden maar onderneem actie via mijn kunstenaarspraktijk.”

Vrancken maakt deel uit van een sterke ecologische en klimaatbewuste beweging in de kunstpraktijk van vandaag. Hoe kan je als kunstenaar actief en constructief zijn in plaats van enkel kritisch en documentair? Hoe toon je niet alleen een alternatieve blik, maar zet je die ook om in een concrete daad? Kan een artistieke blik aanzetten tot een nieuwe kijk op de natuur en de relatie met de mens? Die vragen staan centraal in zijn artistieke praktijk.

The Sustainist Design Movement
De titel The Sustainist Gaze verwijst naar The Sustainist Design Movement, die een methode voor duurzaam ontwerpen vooropstelt. Sustainist Design is een pleidooi voor een positieve verandering op vlak van duurzamheid in design. Vrancken vertaalt die principes naar de fotografie: hij werkt met natuurlijke materialen in plaats van met de sterk chemisch vervuilende producten uit de analoge fotografie.
Fotografie met bessen en planten
De kunstenaar keert terug naar een traag en organisch proces, dat aan de basis stond van de fotografie midden 19e eeuw: de anthotype. Dit oude fotografische procedé gebruikt emulsies (mengsels) van planten of bessen als basis voor de print. Deze ambachtelijke werkwijze is een reactie tegen de huidige flitscultuur en vluchtigheid van beelden. Door prints te maken met behulp van planten is de natuur niet alleen aanwezig op beeld, maar ook letterlijk in het beeld. Vrancken overstijgt zo de klassieke fotografie en verweeft zijn praktijk met andere disciplines zoals design, nieuwe media en wetenschap.

“Ik ben al jaren in de ban van fotografie, design, biologie, ecologie en filosofie. Door al deze interesses te combineren zag ik plots heel wat nieuwe mogelijkheden om mijn verhaal te vertellen. Dat verhaal, de rode draad in mijn artistiek onderzoek, is het verzet tegen de huidige staat van de aarde. Tegen de onverschilligheid van haar bewoners, en vooral het niet kunnen of willen zien van een alternatieve, meer duurzame omgang met onze wereld. We hebben nood aan verbeeldingskracht en nieuwe technologische
en wetenschappelijke inzichten om anders om te gaan met onze aarde.”

Over de kunstenaar

Kristof Vrancken (BE, °1982) is een Limburgse fotograaf en onderzoeker aan LUCA School of Arts (Genk). Hier focust hij zich op experimentele fotografie en hybride media. Sinds 2015 werkt hij aan The Sustainist Gaze, zijn artistieke doctoraatsstudie, waarin hij nieuwe methodes en strategieën ontwikkelt in de zoektocht naar een ecologische en duurzame artistieke praktijk. De tentoonstelling in Z33 is de eerste grote solopresentatie.
The Sustainist Gaze loopt van 12 juni tot 22 augustus in Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur.
Curator: Ils Huygens

Over LUCA School of Arts
LUCA School of Arts is de enige kunstenhogeschool en tezelfdertijd ook de grootste “School of Arts” in Vlaanderen.
LUCA biedt meer dan vijftig studietrajecten aan in Audiovisuele Kunsten en Technieken, Beeldende Kunsten en Vormgeving, Interieur & Productdesign, Bouwkunde, Muziek en Drama. Met die ruime waaier aan professionele en academische opleidingen is ze een referentie in het hoger kunstonderwijs.
LUCA bundelt de kracht en expertise van vijf campussen verspreid over Brussel (Sint-Lukas Brussel en Narafi), Genk (C-mine), Gent (Sint-Lucas Gent) en Leuven (Lemmens). Hiermee is ze ook een referentie in het kunstonderwijs.
LUCA School of Arts is geassocieerd met de KU Leuven die haar architectuuropleidingen aanbiedt op campussen Sint-Lucas Gent en Brussel.

Foto: De duurzame blik van fotograaf Kristof Vrancken / www.luca-arts.be