Drie maanden geleden startte Monumentenwacht Antwerpen met twee proefopstellingen ‘soft capping’ op ruïnemuren. Hiervoor werden het Merksemse Hofke van Roosendael en het Deurnese Sterckshof uitgekozen.

‘Soft capping’ is het afdekken van muurresten met droogtebestendige grassen en/of vetplantjes op turf/aarde om vocht- en temperatuurverschillen in de muur te bufferen. De soft capping absorbeert water, laat de muur ‘ademen’ en uitdrogen en beschermt het muurhoofd bv. tegen vorst. Een bijkomend voordeel is dat de plantjes bijdragen tot de diversiteit en passen in het natuurlijke karakter van een ruïne. De ingreep is omkeerbaar en relatief goedkoop, en vraagt op lange termijn maar beperkt onderhoud.

Op de twee locaties werden graszoden op de ruïneuze muren geplaatst. Het gras in het Hofke van Roosendael leed zwaar onder de droogte van de maanden april en mei, maar het heeft wel zaad gevormd en kan zich dus opnieuw uitzaaien. In het Sterckshof doet het gras het dan weer zeer goed, vermoedelijk vanwege de gunstigere randcondities en de beperkte hoogte van de muur.
De eerste resultaten tonen het belang aan van een weloverwogen keuze van de planten voor de soft capping en van een intensieve opvolging in de opstartfase, zeker in droge en zonnige perioden.

Monumentenwacht zal de proefopstellingen verder opvolgen om haar expertise over het behoud van ruïnes te verbreden. Het is nog te vroeg om de staat van de onderliggende muren te evalueren.

Foto’s: Provincie Antwerpen