Er heerste donderdag 24 december 2020 een ouderwets ijsbaansfeertje bij Golden Tulip Hotel Restaurant Vergader- en Partycentrum Tjaarda in het landgoedpark Oranjewoud bij Heerenveen. En dat zal de komende dagen niet anders zijn nu directeur Tjitte de Wolff en zijn rechterhand Thom van der Heide een ‘koek-en-zopie-kraam’ voor de deur hebben gestationeerd. Het is een in Amerikaanse stijl gebouwde donkerblauwe foodtrailer waar je voor €4,50 een beker snert of voor €3,- Tjaarda’s rookworst met mosterd kunt bestellen, naast dranken als koffie (met Woudsterkoek, een nieuwe specialiteit van Tjaarda) en warme chocolademelk. En dat allemaal coronaproof uiteraard.

Kok Erika Atsma droeg de ene na de andere pan met originele Friese Elfstedensnert van de keuken naar de verkoopwagen, waar Stefano Kramer — niet Sven Kramer — 24 december de enthousiaste verkoper was. Over klandizie had Stefano niet te klagen, want in het parkbos waren ’s morgens al verscheidene fietsers, wandelaars en hardlopers die graag even wilden bijtanken om genoeg energie te hebben voor een voortzetting van de tocht. De foodtruck blijft er staan tot en met 19 januari 2021.

Oranjewoud: Vorstelijk landgoed en park
Wat het Vondelpark voor Amsterdam, het Hyde Park voor Londen, Průhonice voor Praag en de Jardin du Luxembourg voor Parijs is, dat is landgoedpark Oranjewoud voor het Friese Heerenveen. Het ontstaan van het park in het heide-, turf- en waterrijke veengebied ten oosten van Heerenveen, in de vallei van de rivier de Tjonger (Tsjonger in het Fries), begon in 1676 met de stichting van de buitenplaats Oranjestein door prinses Albertine Agnes van Oranje, weduwe van Willem Frederik van Nassau, uit Leeuwarden. Op de fundering van het oude paleis van de Friese Nassaus staat nu het neo-klassieke landhuis Oranjewoud dat nu in handen is van een vermogende stichting, de participatiemaatschappij FB Oranjewoud, voortgekomen uit de opheffing van de Friesland Bank.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Na de komst van de Oranje-familie uit Leeuwarden in de 17-de eeuw ontwikkelde het 400 hectare grote gebied zich tot een bosrijk domein voor de Friese adel en later, in de 20-ste en 21-ste eeuw, tot een plek voor rijke boeren en burgers, om het maar even simpel te zeggen. In Oranjewoud staan veel historische gebouwen, maar ook dutch designvilla’s en een heel eigentijds kunstmuseum, Belvédère. Voor de geschiedenis van het turfbazendorp Heerenveen en de relatie van Oranjewoud met de koninklijke familie van Nederland moet je naar Museum Heerenveen.

Meer info:
www.tjaarda.nl
www.heerenveenmuseum.nl
www.museumbelvedere.nl
Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Foto top: Food & Beverage manager Thom van der Heide bij de snertverkoopwagen van Golden Tulip Hotel Tjaarda in Oranjewoud bij sportstad Heerenveen. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.
Foto tekst: Hotelbaas Tjitte de Wolff geniet van de Elfstedensnert uit zijn eigen keuken. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.
Foto’s: www.friesnieuws.nl