In AMUZ vond vandaag de jaarlijkse CEO-bijeenkomst van Slim naar Antwerpen plaats. Deze kadert in de samenwerking van de stad met de aangesloten Antwerpse bedrijven om het woon-werkverkeer in en naar de stad te optimaliseren. Circa 60 verschillende bedrijven, organisaties en aanbieders waren vertegenwoordigd op deze inspirerende bijeenkomst, samen goed voor een 100-tal aanwezigen. 
 
Op de jaarlijkse CEO-bijeenkomst van Slim naar Antwerpen delen de aanwezige bedrijven inspirerende verhalen, tips, ervaringen en concrete resultaten. Dat gebeurt tijdens thematische gespreksrondes en getuigenissen.
 
Het programma was gevarieerd. Zo stelde de Antwerp Management School een flexwerkscan voor, een onlinetool die berekent hoe ver een bedrijf staat op vlak van flexwerken en die adviezen geeft. De tool, die ontwikkeld werd samen met Slim naar Antwerpen en Zuid-Limburg Bereikbaar, werd vandaag officieel gelanceerd. Bij wijze van inspiratie kwam het bedrijf 3M vertellen hoe zij de invoering van flexwerken hebben aangepakt. Havenbedrijf Antwerpen en ExxonMobil gingen in op het thema verkeersveiligheid en hun initiatieven daarrond. DPG Media vertelde over zijn recente verhuis naar Antwerpen en Herfurth Group toonde onder andere hoe je mobiliteit kan laten leven op de werkvloer. Het programma eindigde met enkele creatieve mobiliteitsinitiatieven van Indaver, Fluvius, VF, FOD Justitie en Bycykel. Ook De Grote Verbinding mocht natuurlijk niet in het programma ontbreken, waarmee Antwerpen van mobiliteit een hefboom maakt voor een meer aangename, welvarende en vernieuwde stad.
 
De modal shift in Antwerpen
Schepen voor mobiliteit Koen Kennis gaf een korte toelichting over de mobiliteitscijfers in Antwerpen: “De mobiliteitsbevraging van 2019 (Antwerpse Monitor) toont alvast een positieve trend richting duurzame mobiliteitsoplossingen. In 2019 gebeurt 40,7% van alle woon-werkverplaatsingen met de auto, wat een daling is van bijna 7% ten opzichte van 2017. In het woon-schoolverkeer en de vrijetijdsverplaatsingen zien we een gelijkaardige trend. Deze modal shift is een onontbeerlijk onderdeel van onze mobiliteitsstrategie om Antwerpen bereikbaar te houden.” Voorts omschreef de schepen de rol van de stad als die van facilitator: “Antwerpen staat open voor nieuwe, verfrissende ideeën en knappe koppen die oplossingsgericht denken. Events zoals deze zijn belangrijk om iedereen samen te brengen, en ervaringen en inzichten uit te wisselen.”
 
Nieuwe werkgevers
Ook dit jaar zijn er opnieuw heel wat werkgevers ingestapt in de samenwerking met Slim naar Antwerpen. Maar liefst 21 werkgevers*, samen goed voor circa 13.100 werknemers, werken voortaan mee aan het mobiliteitsverhaal. 20 kmo’s hebben hun deelname vernieuwd, goed voor nog eens 1430 werknemers.
 
Eén van de nieuw toegetreden bedrijven is FOD Justitie. “Het Hof van Beroep en de rechtbank van eerste aanleg trekken magistraten en personeel aan vanuit het hele Vlaamse landsgedeelte, van De Haan tot Tongeren. Door de toenemende mobiliteitsuitdaging willen ook wij meedenken om onze verplaatsingen slimmer te organiseren en zo een efficiëntere werking van justitie te bekomen”, vertelt Tom Hoorens, facilitair verantwoordelijke persgriffier van het Hof van Beroep en Arbeidshof Antwerpen.
 
Ondertussen zijn in totaal al 115 Antwerpse werkgevers in de samenwerking ingestapt, samen goed voor bijna 56.000 werknemers.
 
Samenwerking met Slim naar Antwerpen
Slim naar Antwerpen startte in 2016 met de zogenaamde werkgeversaanpak. Dat was een antwoord op de vraag van veel werkgevers in de Antwerpse regio naar duurzame oplossingen voor het woon-werkverkeer van hun werknemers. Een team van bereikbaarheidsmanagers geeft bedrijven vanaf 20 werknemers mobiliteitsadvies op maat en biedt hen samen met enkele partners een reeks producten en diensten aan, waaronder een mobiliteitsscan, een proefaanbod met fietsen en openbaar vervoer, fiscaal advies, contacten met mobiliteitsaanbieders, communicatieve ondersteuning, enzovoort.
 
Meer informatie over de samenwerking tussen Slim naar Antwerpen en bedrijven is te vinden op www.slimnaarantwerpen.be/nl/werkgevers.
 
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Europese steun via CIVITAS PORTIS.
 
*Stapten dit jaar in:
Agidens, Bank J. Van Breda & C°, BiLFINGER, Bolloré Logistics, Dematic, DGP Media, Euromex, EY, FPC Antwerpen, Federale Overheidsdienst Justitie, Manuchar, Mediahuis, Mourik, Nokia, Oiltanking Antwerp Stolthaven, OLV Pulhof, Politiezone Antwerpen, Securitas, Gezinszorg Villers, Waters en Zomer van Antwerpen