Het al overbekende klassieke meesterwerk ‘Sleeping Beauty’ wordt nu voorgesteld door Music Hall Classics  om de balletliefhebbers op hun wenken te kunnen voldoen. De ‘Sleeping Beauty’ die in mei 2019 in Stadsschouwburg Antwerpen wordt gepresenteerd, is een ballet evenement  zoals het hoort zijn, met topdansers van alle niveaus die één voor één hun specialiteit op top niveau voorstellen in deze sprookjesachtige enscenering met live orkest.

Het ballet ‘Sleeping Beauty’, één van de speelse en  zwierigste partituur die Pjotr Iljitsj Tchaikovksy componeerde. Het is een prachtig voorbeeld van het klassieke ballet aan het einde van de 19de eeuw, groeide uit tot één van de allerbekendste balletten, door zijn zoveel verschillende muziekfacetten, waar een balletchoreograaf zich oneindig kan op inspireren. En zo kan dit repertoire heden ten dagen nog steeds iedereen boeien, zowel het publiek als vele toonaangevende gezelschappen. ‘Sleeping Beauty’ laat dansers toe om alles te laten zien wat ze in hun marche hebben zo ze op hun hoogste niveau dit ballet kunnen dansen. De het geheel wordt hier nog eens veel sterker door de schitterende decors en de prachtige  verschillende  kostuums. Dit alles samen met het onverwoestbare verhaal, zorgen voor een onvergetelijk spektakel voor de hele familie, dat je zeker niet mag missen.

Generaties na generaties behoudt Sleeping Beauty, of Doornroosje, bij ons beter bekend, gebaseerd op een 17e-eeuws verhaal van Charles Perrault, zijn ongelooflijke buitengewone kracht om tot de verbeelding te spreken. Sleeping Beauty is een ballet dat oorspronkelijk opgevoerd werd door Marius Petipa en dit als een lang feest vol onverwachte en boeiende variaties waar dansers zichzelf konden in uitleven. In 1987 was het de Braziliaanse choreograaf Marcia Haydée die het ballet van Petipa enkele andere wendingen gaf door een aantal opwindende elementen toe te voegen, zoals de charismatische fee Carabosse.

Sleeping Beauty is een goed voorbeeld van de buitengewone complexiteit van klassiek ballet in de late 19e eeuw. Virtuoze academische dans wordt in combinatie gebracht met een zeer gevoelige karakterisering. De productie van Marcia Haydée omvat alles wat je zou kunnen verwachten van een groot klassiek balletspektakel met onderhand  spectaculaire dansscènes, prachtige decors en kostuums gemaakt door de meest opmerkelijke Chileense ontwerper, Pablo Nuñez. In deze versie was de rol van de boze fee Carabosse wel uitzonderlijk uitgebreid. In de meest normale opvoeringen is dit een mime-rol, maar in deze vernieuwde versie, krijgt het personage meer body en presence door krachtige solodansen die een onderscheidend karakter aan deze rol zaal geven . Carabosse is een mannelijke rol geworden, een figuur die goed en kwaad, schoonheid en lelijkheid verenigt, en dit wel in één persoon. Een echte ervaring!

Het verhaal moet je zoeken in de basis van de gecomponeerde muziek van Pjotr Iljitsj Tchaikovksy die in zijn tijd de primeur was om balletmuziek te schrijven. Het balletdansen geeft deze muziek meer body en kan door wie ook in elke uitvoering aangepast worden.

PROLOOG: Het Doopfeest
Koning Florestan en zijn gemalin hebben alle feeën uitgenodigd om als peetmoeders aanwezig te zijn bij de doop van hun dochter, Prinses Aurora. De fee Carabosse is met deze niet uitgenodigd, dit door dat niemand haar de laatste vijftig jaar heeft gezien of gehoord. Toch komt zij op deze doop, hevig beledigd en agressief, op bezoek, juist op het moment dat de andere feeën hun geschenken overhandigen. Het doopgeschenk van Carabosse heeft een venijnig staartje, zo beweerd zij dat Aurora zich op zekere dag zal prikken aan de naald van een spinnenwiel en daaraan zal overlijden. maar met een Geluk op een ongeluk heeft de Seringenfee nog geen wens gedaan, en zal zij het onheil enigszins kunnen omzeilen door te wensen dat Aurora niet zal sterven, maar honderd jaar zal slapen. Een kus van de juiste Prins op het juiste moment, zal haar doen ontwaken.

EERSTE BEDRIJF: De Betovering
Prinses Aurora viert haar zestiende verjaardag. Wel vier prinsen dingen naar haar hand. Tijdens dit feestgewoel ontwaart Aurora plotseling als een oude vrouw aan een spinnenwiel. Het spinnewiel  dat de koning in zijn koninkrijk uitdrukkelijk verboden had om aan de verwensing van Carabosse te ontkomen. Aurora is zo bekoord en verbijsterd  door het spinnenwiel, dat het oude vrouwtje haar de spoel aanreikt, en Aurora direct  met de spoel in haar armen begint te dansen. Plotseling slaat het noodlot toe, want Aurora prikt ze zich in haar vinger en valt neer. De koning en de koningin zijn volkomen van streek. De oude vrouw wordt weggevoerd naar de gevangenis. Triomfantelijk verschijnt Carabosse, zich verheugd dat haar verwensing is uitgekomen. Maar net als zij wil verdwijnen, komt de Seringenfee ten tonele om háár wens in vervulling te laten gaan. Zo brengt zij met een toverformule het hele hof in slaap, en op haar teken overwoekert het woud het gehele paleis.

TWEEDE BEDRIJF: Het Visioen
Honderd jaar later houdt Prins Florimund in het zelfde woud een jachtfestijn. Hij draagt zijn hovelingen op zich om de jacht te bekommeren. Hij blijft alleen achter, dromend van zijn ideaalbeeld over een romantische liefde. Wanneer plots de Seringenfee verschijnt. Zij laat hem een visioen de Schone Slaapster zien. De Seringenfee nodigt deze verschijning uit om met de Prins te dansen. Wanneer het visioen verdwijnt, smeekt de Prins, die overtuigd is de ideale gevonden te hebben, de Seringenfee om hem naar de plaats te brengen waar Prinses Aurora slaapt. De Seringenfee zal hem overtuigend begeleiden door bossen naar het overwoekerde paleis. De prins baant een weg door het paleis, waar hij de slapende Aurora zal vinden. Met een explosie van liefde kust hij haar en Aurora ontwaakt uit een slaap van 100 jaar.

DERDE BEDRIJF: Het Huwelijksfeest
Alle sprookjesfiguren komen naar het huwelijksfeest van Prins Florimund en Prinses Aurora. Zij  brengen elk apart een hulde aan bruid en bruidegom, waar verder alle aanwezigen zich verenigen in één van de grootste dansfestijnen. In de apotheose, het hoogte punt van het feest, verschijnt de Seringenfee om het huwelijk van deze twee geliefden in te zegenen. En ze leefden nog…..


Praktisch
‘Sleeping Beauty’
Stadsschouwburg AntwerpenVrijdag 10 mei 2019 – 20u00
Zaterdag 11 mei 2019 – 20u00
Zondag 12 mei 2019 – 15u00
Tickets & info: www.30jaarmusichall.be 

Muziek – Pyotr Ilyich Tchaikovsky
Choreografie – Jean-Guillaume Bart naar Marius Petipa
Libretto – Ivan Vsevolojski, Marius Petipa naar Charles Perrault
Compagnie – Yacobson Ballet
Scenografie en kostuums – Olga Shaishmelashvili
Orkest – Music Hall Classical Orchestra
Choreografie/stage adaptatie – Brigitte Derks
Dramaturgie/spelregie – Jean François D’Hondt