Het Gentse Hof van Beroep velde deze ochtend een arrest in de Roskamse jachtplanzaak (Merelbeke). De rechters bevestigden over de hele lijn de uitspraak van de Correctionele Rechtbank te Gent van 5 september 2017. Rudy D., jager en indiener van de vervalste jachtplannen, werd veroordeeld voor valsheid in geschrifte en moet een effectieve geldboete van 3000 euro betalen. Hij krijgt bovendien een gevangenisstraf van 3 maanden met uitstel. Hij nam zonder medeweten en dus zonder toestemming van de eigenaars talloze percelen op in zijn jachtplan waaronder het kasteeldomein Mijleke van Marc Coucke, de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, de Merelbeekse Sociale Woningen, de gemeente en de kerkfabriek en meer dan vierhonderd particuliere percelen. Voor Vogelbescherming Vlaanderen, die met haar campagne Schiet in Actie enkele jaren geleden de kat de bel aanbond over grootschalig gesjoemel met jachtplannen op Vlaams grondgebied door de jagerij, is dit een bijzonder belangrijk precedent. Juridisch en Beleidsmedewerker Nicolas Brackx reageert tevreden: “Met dit arrest geeft het Hof duidelijk aan dat het niet zomaar gaat om een administratief euvel, maar echt om schriftvervalsing. En dit is maar het topje van de ijsberg wat de Vlaamse jachtplannen betreft”. Aan de burgerlijke partij (Vogelbescherming Vlaanderen) dient hij een schadevergoeding van 1200 euro te betalen, evenals een rechtsplegingsvergoeding van 1560 euro. Zijn jachtverlof zal worden ingetrokken door de arrondissementscommissaris van Oost-Vlaanderen.

Een jachtplan dringt zich op aan de ‘openbare trouw’. Het is met andere woorden een openbaar ‘geschrift’ dat voor iedereen toegankelijk moet zijn. Het houdt een weergave in van alle percelen waarop men als jager het jachtrecht heeft of claimt en waarop elkeen (ook handhavingsdiensten) kan zien waar er gejaagd wordt. Op basis van dit document eigent de jager zich dus het recht toe om jachtactiviteiten uit te oefenen. De arrondissementscommissaris officialiseert dit document als overheidsambtenaar. Als jagers percelen inkleuren zonder toelating of medeweten van de eigenlijke eigenaars/jachtrechthouders pleegt men valsheid in geschrifte. Het jachtrecht vormt namelijk een onderdeel van het eigendomsrecht.
Dit arrest legt nog maar eens duidelijk de vinger op een gapende, open wonde: jagers die met een dikke stift hun plan inkleuren om aan de minimumoppervlakte van 40 ha te geraken om te kunnen jagen met het geweer. Hoe groter het aantal ingekleurde percelen, hoe groter ook de oppervlaktesubsidie die de jagers bedrieglijk opstrijken op de kap van gedupeerde eigenaars. De rechters laken ook het feit dat burgers vervolgens zelf het initiatief moeten nemen om na te trekken of hun eigendom al dan niet zonder hun medeweten is ingekleurd in een jachtplan. Dit is de wereld op z’n kop.

Vogelbescherming Vlaanderen kijkt nu naar het Vlaams Parlement om snel werk te maken van het voorliggende ontwerp van decreet om die onlogische bewijslast om te keren. De kern van de zaak moet immers zijn dat er een schriftelijke overeenkomst is met de eigenaar/jachtrechthouder voor elk perceel dat de jager in zijn plan opneemt. Het desbetreffende ontwerpdecreet werd ingediend door Groen en ligt al even in de koelkast omwille van gebrek aan steun bij de meerderheid in het parlement. We gaan er van uit dat dit arrest gezaghebbend genoeg zal zijn voor de politiek om er alsnog haar schouders onder te zetten en het decreet te stemmen. Enkel op die manier zullen de jachtplannen evolueren naar een correcte weergave van de realiteit.

Foto’s: www.vogelbescherming.be