Op 2 april 2020 heeft Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de Sint-Anna-ten-Drieënkerk op Linkeroever definitief beschermd als monument.

De parochiekerk Sint-Anna ten Drieën werd gebouwd in 1968-1970, naar een ontwerp van architect Jozef Ritzen. Zijn ontwerp was geïnspireerd op de Bruder Klaus Kirche in Birsfelden (Zwitserland), een ontwerp van architect Hermann Baur, die behoorde tot de grote vernieuwers van de naoorlogse kerkenbouw in Europa. Door gebruik te maken van betonnen schaalconstructies ontwikkelde Baur een dynamische kerkarchitectuur. Ritzen nam de basiskenmerken van de Bruder Klaus Kirche bijna integraal over, maar vertaalde de plattegrond en het volume naar de schaal en de behoeften van de parochie op Linkeroever.

De erfgoedwaarde van de parochiekerk Sint-Anna ten Drieën berust in de eerste plaats op de glas-in-betonramen door de Franse glazenier-kunstenaar Jacques Loire. In overleg met Jos Ritzen creëerde Loire een merkwaardig ensemble van abstracte composities. Kleur en patroon gaan een dialoog aan met de architectuur, aangepast aan de locatie, de oriëntatie en de gewenste lichtinval in de kerk. Het geldt als één van de belangrijkste ensembles naoorlogse glaskunst in Vlaanderen.

Zo lang de coronamaatregelen gelden, kan de kerk niet bezocht worden.

Foto’s: Lucid / www.antwerpenmorgen.be