Wonder en is gheen Wonder
Volgens Stevin is een natuurverschijnsel een wonder zolang het niet wordt doorgrond. Zodra men het natuurverschijnsel door theoretische beschouwingen of uitgevoerde of bedachte experimenten kan verklaren, is het geen wonder. Deze aanpak is de start voor een nieuwe manier om wetenschap te bedrijven. Stevin leefde in een eeuw van omwentelingen: de boekdrukkunst, de scheiding van de Nederlanden, de humanistische inzichten van Vesalius, Mercator, Dodoens.

In die context ontpopte Stevin zich als een multidisciplinaire wetenschapper die bewust publiceerde in de volkstaal, het Nederduyts, om vooral de middenklasse van zijn tijd te bereiken. Hij boog zich over wiskundige problemen, maar dacht ook na over logica, legerorganisatie, omgangsvormen. Stevin publiceerde rentetabellen en verdedigde de theorie van Copernicus. Hij introduceerde in onze taal woorden zoals onder meer evenaar, omtrek, middellijn, scheikunde, evenwijdige lijnen.

Guido Vanden Berghe promoveerde in de natuurwetenschappen en deed onderzoek in de theoretische kernfysica, numerieke analyse en geschiedenis van de wetenschappen. Eerder schreef hij De geniale wereld van Simon Stevin.

Dieter Viaene is erfgoedarchivaris bij het Stadsarchief Brugge.
Ludo Vandamme is historicus en bibliothecaris bij de Openbare Bibliotheek Brugge. 

Simon Stevin van Brugghe (1548 – 1620). Hij veranderde de wereld | Guido Vanden Berghe, Dieter Viaene en Ludo Vandamme | ISBN 978 90 561 5655 8 | paperback met flappen | 160 pagina’s | € 22,50 | 25 augustus 2020 | Sterck & De Vreese.

Foto: www.vbkbelgie.be / Stevin verwierf zijn grootste populariteit bij het volk door de bouw van de zeilwagen. Menig kunstenaar heeft die wagen afgebeeld. Hier zien we een gravure uit Tonneel der Steden van Joannes Blaeu (1625). Leiden, Universiteitsbibliotheek