Nu de herfst in zicht is en de dagen kouder en natter worden, stuiten we steeds vaker op spinnen. In de herfst zijn de grotere soorten volwassen en gaan ze op zoek naar de warmte van huizen. Omdat juist deze flinke spinnen opvallen, wordt september vaak de spinnenmaand genoemd. De kleine en onopvallende spinnensoorten die het meest voorkomen, paren echter pas in mei.
Spinnen zijn zeer nuttig en hebben een belangrijke ecologische waarde binnen het voedselweb. Door hun enorme getallen zijn ze handig voor de bestrijding van plaagdieren. Zo vangt een spin per jaar gemiddeld honderden tot duizenden muggen en vliegen. Ook kreeftachtigen als pissebedden en amfibieën als kikkervisjes behoren tot het dieet van spinnen. Zelf vallen ze ten prooi aan een breed scala aan dieren zoals vogels, hagedissen, kleine zoogdieren, duizendpoten, parasieten en sluipwespen. Kannibalisme door vrouwtjes is geen vreemde verschijning en wordt geregeld waargenomen na de paring met een mannetje.
Fascinerend
België telt bijna 700 verschillende spinnensoorten waaronder lijmspuiters, webbouwers, jagers en experts in camouflage. Alhoewel spinnen veelal als lelijk worden gezien, zijn er ook genoeg soorten die als je ze beter bestudeerd indrukwekkend en fascinerend zijn. Een van de mooiste spinnen is bijvoorbeeld de Australische pauwspin. Deze schoonheid heeft een schitterend bewerkt achterlijf met felle kleuren. Ook in de Belgische tuinen leven diverse gekleurde en onschuldige spinnen zoals de gewone tandkaak, gewone kameleonspin en het groen kaardertje.
Broodjeaapverhaal
Iedereen heeft wel eens het angstaanjagende verhaal gehoord dat we jaarlijks diverse spinnen verorberen tijdens onze slaap. Dit is een typisch broodjeaapverhaal. Spinnen zijn koudbloedig en kunnen warmte aanvoelen via de haartjes op hun pootjes. Een menselijk lichaam is 37 graden en dit is voor een spin te warm. Behalve vanwege de temperatuur is een mond voor een spin ook niet aantrekkelijk om in te kruipen vanwege de vochtigheid.
Spinnenbeet
Spinnen zijn over het algemeen allesbehalve agressief en de kans op een spinnenbeet is zeer klein. Ze slaan eerder op de vlucht voor mensen dan dat ze aanvallen. De overgrote meerderheid van spinnen is niet eens in staat om door de menselijke huid heen te bijten. Alhoewel er geen giftige en gevaarlijke spinnen in België leven zijn er wel enkele die gemeen kunnen bijten, zoals de roodwitte celspin, spoorspin of de waterspin. In 99% van de gevallen is een bijensteek pijnlijker en als je wordt gebeten is de jeuk na 30 minuten weer verdwenen.
Spin van het jaar
Jaarlijks wordt een spin van het jaar gekozen door het European Society of Arachnology. Dit jaar is die gevallen op de nuctenea umbratica, ook wel platte wielwebspin genoemd. De platte wielwebspin leeft ‘s nachts en verbergt zich overdag onder een raamkozijn, schutting of boomschors. ‘s Nachts jaagt de spin op zijn web, waarmee voornamelijk grotere nachtvlinders en langpootmuggen worden gevangen. De bedoeling van het project ‘Spin van het Jaar’ is mensen vertrouwd te maken met deze soort en gegevens over zijn voorkomen te verzamelen.

Foto’s: www.vivara.be