De overgang van de zomer naar de herfst heeft niet alleen een impact op de weersomstandigheden, ook onze eetgewoonten worden drastisch aangepast. Geen frisse salade of vrolijke barbecue, maar knusse seizoensgebonden groenten die de warmte binnenshuis houden. 

Koolraap
Liefhebbers van een klassieke stamppot zijn ongetwijfeld al fan van dit geheime wapen. De koolraap is een vergeten groente die vanaf oktober tot en met maart toch makkelijk verkrijgbaar is. Bovendien is deze verdikte wortel erg gezond: hij zit namelijk boordevol ijzer, kalium en vitamine C. 
Spruiten
Bemind door de ene, gehaat door de andere: onze spruiten mogen dan wel niet bij iedereen hoog aangeschreven staan, toch zit dit typisch Vlaamse product boordevol smaak en textuur. Deze minikooltjes hebben enkel wat liefde nodig in de keuken: verwijder de buitenste bladeren en kook ze mooi gaar en bak ze goudbruin in de pan. Onmisbaar in een herfstig en gezond stoofpotje dat dankzij de spruiten ook vol met vitamine A, C en vezels zal zitten. 
Veldsla
Vanaf oktober kan je een salade of soep opfrissen met wat verse veldsla. Deze interessante slasoort heeft een nootachtige smaak die perfect samengaat met pasta, vlees of vis. Daarnaast kan je met veldsla ook erg makkelijk decoreren. Je kan deze sla rauw eten, maar koken, stomen of smoren behoort ook tot de mogelijkheden. 
Winterpostelein
Deze frisgroene bladgroente is net zoals veldsla een erg karaktervolle toevoeging aan je herfstmenu. Dankzij de uitgesproken lichtzure en pittige smaak kan je er veel kanten mee uit. Je stamppot, slaatje of soep til je zonder pardon naar een hoger niveau. Koken of stoven behoren tot de opties, maar net zoals spinazie zal deze groente enorm krimpen.
Recept seizoensgebonden groenten: Varkensribstuk met spruiten en spek, pommes boulangères en gefruite varkensoor.

Tekst: Nicolas D’Exelle

Foto: www.ambiance.be