Ontstaan als een nachtelijk tijdverdrijf van twee tekenende vrienden, is De Klup ondertussen uitgegroeid tot een performance/beeldend collectief met een vaste kern van zes leden en vele gasten.

Het concept bleef hetzelfde: men tekent samen en -als het even kan- tegelijk op grote vellen papier. Daarbij wordt gestreefd naar een gezamenlijke compositie en uitdagend beeld. Ieder heeft het recht tekeningen van anderen te vervormen, af te maken of te bekladden.
Deze manier van werken zorgt vaak voor verrassende resultaten, en maakt dat De Klup meer is dan de som van haar leden. Andermans ingrepen zorgen ervoor dat de benadering van de tekening er geen persoonlijke, maar een schizofrene is. De Klup wordt een veelkoppig monster, dat anders denkt en reageert dan één persoon.

Naar aanleiding van een tentoonstelling gecureerd door Sarah Weyns in 2006, kroop De Klup uit haar vochtige atelier het daglicht in, en ging op locatie werken. De plekken werden gekozen in functie van mogelijke inspiratie en interactie met de omgeving.
Zo tekende De Klup al in een echt cowboydorp, op de Eroticabeurs, in gure bars, op Art Brussels, op festivals, kaaien, stoepen en caravans. In woonkamers en op feesten. In musea en in de regen.

De Klup tekent voor kinderen, dronkaards, weduwen en dieren.

De Klup tekent op muren, canvas, papier en fruit.

De Klup doet dat met potlood, penseel, krijt en zelfs bloed.

De Klup doet dat vooral met liefde en erg veel humor.

Het sociale aspect van het collectief leidde tot deelname aan meerde groepstentoonstellingen, enkele solo-expo’s en veel publieke verschijningen.

Doordat de productiviteit met zo veel leden erg hoog ligt, is de stapel tekeningen niet te overzien. Dit zorgde onder andere voor een rituele verbranding van afgekeurd materiaal, in het kader van een groepstentoonstelling in Antwerpen. De slechte tekeningen werden op een houten skelet gespijkerd. Deze constructie stelde een buste voor, wat zorgde voor een obscuur wicker man-achtig tafereel.

De leden van De Klup hebben ervaring met zeef- en steendruk, stencilprint, hoogdruk en etsen. Ze beschikken zelf over een aantal installaties daarvoor. In eigen beheer maakte het gezelschap al ‘Kleuren met De Klup’, een knettergek kleurboek voor kinderen, gedrukt op 75 exemplaren.

Voor de tentoonstelling in SD Worx werd op grote doeken gewerkt.

26 november 2018 – 5 januari 2019.

SD Worx
Brouwersvliet 2
2000 Antwerpen
T + 32 (0)3 – 220 24 72
http://www.sdworx.com