Het Screen Flanders Economisch Fonds investeert 850.000 EUR in vijf nieuwe audiovisuele producties. Dat maakte Vlaams minister van Economie Philippe Muyters vandaag bekend. Onder meer Viva Boma!, de vierde FC De Kampioenen-film, kan op de steun van het fonds rekenen, net als de hybride animatiefilm Coppelia en de Duits-Belgische publieksfilm Der schreitende Mann. De televisiereeksen Moloch, in regie van Arnaud Malherbe (Chefs), en Commando’s van Hanro Smitsman (Vlucht HS13, Moordvrouw) en Ivan Lopez Nuñez (Voetbalmaffia) sluiten het rijtje van ondersteunde producties af. De investering van 850.000 EUR zal in totaal ruim 6,49 miljoen EUR aan audiovisuele uitgaven in het Vlaams Gewest genereren. Het fonds bereikt daarmee een economische hefboom van 7,64 per geïnvesteerde euro. De aankondiging van de minister gebeurde in het kader van de derde en laatste oproep van 2018. De steunbedragen per project schommelen tussen 100.000 EUR en 320.000 EUR. Opvallend binnen deze oproep is de grote diversiteit aan genres.
 
Voor Viva Boma!, de vierde film in de FC De Kampioenen-franchise, wordt naast de vertrouwde cast opnieuw een beroep gedaan op regisseur Jan Verheyen (Het tweede gelaat, De Collega’s 2.0). De vierde film wordt een eerbetoon aan het personage Balthazar Boma en zal zich afspelen in de arena van Aalst Carnaval. De Vaamse producent is Gardner and Domm, in coproductie met de VRT.
De Duits-Belgische coproductie Der schreitende Mann speelt zich binnen een heel ander milieu af, namelijk dat van de kunstvervalsingen. Voor deze publieksfilm in regie van Rainer Kaufmann (Schwartz & Schwartz: Mein erster Mord) gaat het Duitse Zeitsprung Pictures opnieuw in zee met het Belgische Velvet Films. Eerder produceerden de productiehuizen samen de speelfilm Mackie Messer – Brechts Dreigroschenfilm.
In de hybride speelfilm Coppelia worden animatie en live-action met elkaar versmolten om het gelijknamige balletsprookje en de decors van Sieb Posthuma tot leven te wekken. Steven De Beul en Ben Tesseur (Rintje, Meneer Papier) van de Vlaamse animatiestudio Beast Animation zullen instaan voor de regie van deze eigenzinnige animatiefilm en worden bijgestaan door Jeff Tudor (The Feeling of Going, A Swan Lake). Het Gentse Lunanime is coproducent.
In de Frans-Belgische televisiereeks Moloch komen we terecht in een wereld in paniek die wordt geterroriseerd door vuur. Deze thriller-reeks in regie van Arnaud Malherbe wordt door het Franse Calt Studio geproduceerd voor Arte. Belga Productions is de Belgische coproducent.
De Nederlands-Belgische actiereeks Commando’s neemt ons mee in de wereld van het Nederlandse Korps Commandotroepen en hun buitenlandse missies. Wanneer een ontspoorde oud-commando wordt geconfronteerd met een moordenaar die zijn voormalige strijdmakkers probeert te elimineren, belandt hij in een oorlog waarin hij zijn broeders, zijn gezin en zichzelf dreigt te verliezen. NL Film & TV produceert de reeks voor de AVROTROS in coproductie met het Zuid-Afrikaanse Spier Productions en Vlaamse Ciné Cri de Coeur.

De lijst van projecten waar via Screen Flanders in wordt geïnvesteerd:
 
Coppelia
Regie: Steven De Beul, Ben Tesseur & Jeff Tudor
Vlaamse coproducent: Lunanime
Animatiefilm
NL-BE-DE-UK
 
Commando’s
Regie: Hanro Smitsman & Ivan Lopez Nuñez
Vlaamse coproducent: Ciné Cri De Coeur
Fictiereeks
NL-BE-ZA
 
Der schreitende Mann
Regie: Rainer Kaufmann
Belgische coproducent: Velvet Films
Fictiefilm
DE-BE
 
Moloch
Regie: Arnaud Malherbe
Belgische coproducent: Belga Productions
Fictiereeks
FR-BE
 
Viva Boma!
Regie: Jan Verheyen
Vlaamse producent: Gardner and Domm
Fictiefilm
BE
 
Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. De Belgische (co-)producenten kunnen via Screen Flanders tot 400.000 EUR terugbetaalbare voorschotten krijgen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest.