Reguliere schoonmaakproducten hebben ernstige gevolgen voor de menselijke gezondheid en het milieu. Naar schatting drijft er vandaag 150 miljoen ton plastic rond in zee. Jaarlijks komt daar vijf tot tien miljoen ton bij. Dit betekent dat er tegen 2040 meer plastic in de oceanen te vinden zal zijn dan dat er vis in rondzwemt. EcoPods, een Belgische start-up in milieuvriendelijke schoonmaakproducten, erkent de enorme plasticvervuiling binnen de schoonmaaksector en neemt het voortouw in de ban op wegwerpplastic. Daarom investeert het bedrijf in 2019 maar liefst €100.000 in wateroplosbare schoonmaakcapsules die volledig zijn samengesteld op basis van natuurlijke en plantaardige ingrediënten. Het bedrijf wil daarmee een positieve beweging op gang trekken.
 
De discussie rond plasticafval heeft volgens EcoPods een hoogtepunt bereikt. Door te investeren in de ontwikkeling van ecologische producten hoopt EcoPods milieuvervuiling binnen de schoonmaaksector drastisch in te perken. Het schoonmaakbedrijf gaat zelfs een stap verder en eist een volledige ban op wegwerpplastic.
“De tijd is gekomen voor een harde en kordate aanpak. Te beginnen met het verbod op wegwerpplastic,” zegt Johan Van Noten, CEO van EcoPods. “Plastic heeft een zeer lange ontbindingsduur die kan oplopen tot duizend jaar. Uit intern onderzoek is gebleken dat een Vlaams gezin minstens acht bussen poetsproducten per jaar verbruikt. Als je dit extrapoleert naar de sector van particuliere schoonmaak, is deze verantwoordelijk voor maar liefst 2.400 ton aan plastic afval per jaar. Dit zijn hallucinante cijfers. Daarom hebben wij als bedrijf lang gezocht naar een constructieve oplossing en kwamen we uit bij wateroplosbare schoonmaakcapsules,” aldus Van Noten.
 
Volgens Van Noten bieden de wateroplosbare schoonmaakcapsules het antwoord op de plastic waste problematiek van vandaag de dag door hun herbruikbare verpakkingen, ook wel pods genaamd. Pods worden uitsluitend vervaardigd op basis van plantaardige en natuurlijke extracten die volledig biologisch afbreekbaar zijn, zonder schade te veroorzaken aan levende of plantaardige organismen. “Wat pods het meest gezonde alternatief maakt tot nu toe,” stelt Van Noten, “Zo wordt het verbruik van wegwerpplastic bij poetsen substantieel verminderd. Ik roep hierbij de hele schoonmaaksector op om te volgen. Er werken vandaag maar liefst 150.000 mensen in de Belgische poetssector. We moeten dringend onze verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat we allen ons steentje bijdragen voor een beter en gezonder leefmilieu.”
 
Om die reden besluit EcoPods om zelf maar liefst €100.000 te investeren in ecologisch en ergonomisch schoonmaken. Het bedrijf gaat een intensieve sensibiliseringscampagne opstarten om zowel particulieren als huishoudhulpen de schadende gevaren van reguliere schoonmaakproducten duidelijk te maken. “Alle huishoudhulpen zouden een opleiding ecologisch poetsen moeten krijgen alsook alle Belgische huishoudens zouden correct geïnformeerd moeten worden over de gevaren van plasticvervuiling,” aldus Van Noten. 

Over EcoPods:

Het milieuvriendelijke karakter van EcoPods zit in de herbruikbare refillformule. Dit zorgt ervoor dat minder flessen geproduceerd worden. Een kleine pod staat gelijk aan 750 ml product. Doordat het omhulsel van de capsule uit 100% bio-afbreekbaar plastic bestaat, lost het omhulsel volledig op in water, wat voor geen verpakkingsafval noch wegwerpplastic zorgt. Alle flessen worden vervaardigd uit gerecycleerd plastic. Dit zijn niet enkel tien flessen die per persoon per jaar minder gebruikt worden, maar ook tien flessen die niet meer gerecycleerd en geproduceerd worden of in een vuilnisbak worden gesmeten. Daarnaast bevatten EcoPods 35% meer actieve schoonmaakingrediënten dan traditionele schoonmaakalternatieven en bevatten ze eveneens 0% schadelijke chemicaliën. Ze zijn allergeenvrij. Naast bijzonder ecologisch zijn EcoPods ook economisch voordeliger voor de consument omdat uitsluitend het concentraat van het product verkocht wordt. Hierdoor betalen consumenten een pak minder kosten voor de opslag en transport van de producten.

Foto’s: ecopods.poets.expert