Na het succes van de allereerste editie van de Archeologiedagen in 2018, slaan alle Vlaamse provincies, de Vereniging van de Vlaamse Provincies en het Forum voor Vlaamse Archeologie voor het eerst de handen in elkaar voor de tweede editie op 14, 15 en 16 juni 2019.

In 2018 telde de pilooteditie van de Archeologiedagen zo’n 6000 deelnemers die tijdens 68 activiteiten van archeologie proefden. Vele archeologen, musea, lokale verenigingen en liefhebbers werkten een aantrekkelijk programma uit, waarvan jong en oud kon genieten: van archeologische fietstochten over kinderworkshops tot een gezamenlijke veldprospectie, maar ook archeologische proeverijen, een demonstratie ijzer smeden en een klasbezoek aan een archeologische site.
Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed, kijkt er alvast naar uit: Met ons Provinciaal Archeologisch Depot zetten we al jarenlang in op behoud en beheer van archeologische collecties uit onze provincie. Maar we delen de kennis over deze schat aan informatie graag. Zo organiseren we voor de sector jaarlijks een infodag, die druk wordt bijgewoond. De provinciale webpagina van het archeologisch depot heeft een interactieve kaart, waarop je kan kijken of er archeologisch erfgoed uit je stad of dorp in het depot zit. Via Flickr – een site voor online fotoalbums – gunt de dienst Erfgoed je een virtueel kijkje in de collectie van haar archeologisch depot. Op de interprovinciale Archeologiedagen nodigen we iedereen met een hart voor geschiedenis en archeologie uit, jong en oud, om doorheen onze provincie van archeologie te komen ‘proeven’”.
 
Een nieuwe volwaardige editie kan dan ook niet uitblijven. Op 14, 15 en 16 juni 2019 staat archeologie weer hoog op de agenda. Deze “opendeurdag van de archeologie” kent ondertussen ook al tegenhangers in heel wat andere landen, zoals in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar ook verder.
Door hun krachten te bundelen voor deze tweede editie, zetten alle Vlaamse provincies, de Vereniging van de Vlaamse Provincies en het Forum voor Vlaamse Archeologie het thema archeologie nog meer op de kaart en creëren ze een breed draagvlak voor archeologisch onderzoek in al zijn facetten. Deze samenwerking resulteert o.m. in de overkoepelende nieuwe website www.archeologiedagen.be en een Vlaamse campagne, die de uitstraling en herkenbaarheid verhoogt.
Organisatoren die een archeologische activiteit willen uitwerken, krijgen inhoudelijke en promotionele ondersteuning. De coördinator van de Archeologiedagen staat hen met raad en daad bij. Op de nieuwe website vinden zij inspiratie, promomateriaal, een stappenplan voor de invoer in de UiTdatabank, de evaluatie van 2018 in beeld, … 
Vanaf mei kunnen deelnemers in het diverse aanbod aan activiteiten duiken en hun keuze maken tussen fietstochten, bezoeken aan sites, markten, rondleidingen, workshops, …
Door het variatie aan activiteiten, verspreid over heel Vlaanderen, spreken de Archeologiedagen elk van ons aan. In het programma is er speciale aandacht voor kinderen en families, want jong geleerd …
En wie droomde er als kind niet van archeoloog te worden?

Foto: Wandeling op de Heiberg in Herentals langs celtic fields uit de IJzertijd en loopgraven uit Wereldoorlog II tijdens Archeologiedagen 2018 © IOED Land van Nete en Aa