De afgelopen maanden heeft de in Limburg gevestigde wolvenroedel zijn aanwezigheid goed laten voelen. Net als de voorbije jaren zien we een stijging in confrontaties met wolven in landbouwgebieden rond het gekende wolventerritorium. Dit viel te verwachten omdat de welpen van het voorbije seizoen groter zijn geworden maar zelf nog niet kunnen jagen. Ze vertrouwen op hun ouders die steeds meer voedsel moeten aanbrengen.

Helaas hebben deze ontmoetingen geresulteerd in dodelijke veeslachtoffers in onbeschermde weides (o.a. Zonhoven, Bree, Houthalen, Beringen en recent ook Oudsbergen). Voor het eerst werden ook twee Shetlandpony’s voor prooi aanzien. Om dergelijke aanvallen te vermijden, is het cruciaal dat de wolvenroedel leert dat vee geen deel mag uitmaken van zijn dieet.
Gisteren werd bekend dat Limburg inmiddels minstens 10 wolven rijk is: 6 welpen, 2 jaarlingen en de ouders. Dit weten we dankzij wildcamera’s.
 
Wolf proof
Het Wolf Fencing Team staat professionele en hobbyveehouders bij met raad, kennis en uitvoering tijdens het omvormen van een bestaande omheining tot een wolf-proof-omheining. Het aanbrengen van elektrische schrikdraden, verkleinen van de maaswijdte en/of horizontale of verticale barrières voorzien, zijn slechts enkele van de vele gesubsidieerde maatregelen om vee te beschermen tegen nieuwsgierige wolven.

Ondertussen verkennen het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), de vereniging Welkom Wolf en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), via onderzoek, sensibilisatiecampagnes en beleid, pistes die ons meer inzicht moeten geven in het samenleven met wolven op lange termijn.
 
Live webinars
Vogelbescherming Vlaanderen steunt dit theoretisch en praktisch onderzoek en biedt daarom in de maand oktober drie boeiende live Zoom-webinars aan met onderstaande sprekers. Iedereen kan gratis deelnemen.
14/10: Jan Loos (Landschap vzw)
In het spoor van de wolf anno 2021
15/10: Joachim Mergeay (INBO)
Wolven in cultuurlandschappen
19/10: Naomi Terriere & Dirk Hoobergs
Hoe bescherm je vee tegen de wolf?

Elke webinar start om 19:00 uur (telkens kan je inbellen vanaf 18:50 uur) en achteraf is het mogelijk om via een chatbox vragen te stellen aan de desbetreffende spreker. Laat ons tijdig weten indien je toch belet zou zijn, dan kunnen wij jouw plaats opnieuw vrijstellen. Je kan inschrijven tot 17:00 uur de dag van de webinar zelf. Interesse? Schrijf je dan meteen in.

Foto: www.vogelbescherming.be