Een verwonderde voorstelling over het zelf en het andere.
Over zoeken naar verbinding tussen de dingen.
Over samen zijn of samen niet zijn.
Een voorstelling van gedachten.
Vrolijke, wilde, vragende, bange, korte en langere gedachten.

Deze monoloog van de jonge theatermaakster Dounia Mahammed is geïnspireerd op het werk van de Russische absurdistische schrijver Daniil Charms en de Amerikaanse auteur Paul Auster. De tekst getuigt van een bijzondere gevoeligheid voor taal, humor en beeldend denken. Schipperend tussen vertwijfeling en verwondering, zet Dounia de taal in als medium om op de scène te filosoferen, dromen, tekenen, wankelen en bevragen. Om uiteindelijk iets te vertellen over de mens en het mens-zijn.
In 2015 won Dounia met ‘Salut Copain’ de Horlait-Dapsens Prijs en in de zomer van 2016 de SABAM Jongtheaterschrijfprijs op Theater aan Zee in Oostende. In 2017 werd de solo geselecteerd voor Circuit X, dat beloftevolle jonge makers de kans biedt om hun werk te tonen in cultuurcentra in Vlaanderen en Nederland.De grilligheid van de fantasie, de muzikaliteit van de tekst en het bizarre bewegingspatroon smelten samen in een voorstelling die tegelijkertijd fragiel en krachtig weet te zijn en de toeschouwer voortdurend meeneemt. Het geheel ademt generositeit uit. (Juryrapport Theater aan Zee)
Dounia Mahammed (1990, Brussel) studeerde in 2015 af aan het KASK in Gent. ‘Salut Copain’ is haar eindwerk. Tijdens haar studies maakte ze onder meer de voorstelling ‘Woudwachten’ (2014) met de bezoekers van Villa Voortman (open huis voor mensen met dubbeldiagnose) in Gent. Ze werkte ook samen met Silke Huysmans voor ‘Manger de l’O’ (2013), met Mira Bryssinck voor ‘Usotroop’ (2014) en met Anjana Dierckx en Lukas Smolders voor ‘Schaduwmensen’ (2013). In augustus 2016 won ze de SABAM Jongtheaterschrijfprijs op het festival Theater aan Zee in Oostende. In 2017 werkt ze aan een nieuwe solo die als werktitel ‘Le Grand Welo’ meekreeg. Sinds 2015 is ze artiest in residentie bij wpZimmer.
Tekst, spel en regie: Dounia Mahammed
Geïnspireerd door teksten van Daniil Charms, Paul Auster, Jozef van den Berg, e.a.
Coaching: Tine Van AerschotProductie: wpZimmer
Dank aan: KASK, Gouvernement, Griet Boddez, Simon D’Huyvetter, Seppe Decubber, Anjana Dierckx, Brecht Vermeersch, Mira Bryssinck, Silke Huysmans, Wannes Gyselinck en Simon Allemeersch

Foto: copyright Inge Baes

www.wpzimmer.be – www.thassos.be