De geliefde Australische singer-songwriter RY X komt voor het eerst sinds lang nog eens naar Europa. Op zondag 13 maart 2022 om 20u houdt zijn Europese tour halt in De Roma. Tickets voor het concert, een co-productie tussen De Roma en Live Nation, zijn te koop vanaf 26 februari om 11:00 via www.deroma.be, www.livenation.be en Fnac.

Zijn verstilde gitaarspel, zijn breekbare, ijle stemgeluid én een vleugje subtiele elektronica: meer heeft RY X niet nodig om zijn publiek onder te dompelen in zijn dromerige muzikale universum. Na het onwaarschijnlijke succes van minimalistische parel Berlin in 2013 veroverde de Australische singer-songwriter in geen tijd de wereld. Met zijn debuutalbum Dawn (2016) leverde hij meteen een meesterwerk af. De plaat maakte meteen duidelijk dat RY X een ongelooflijke songschrijver is die als geen ander de emoties van zijn luisteraars weet te controleren en te sturen.

RY X laat zich graag inspireren door desolate plekken in de natuur, zoals de Noorse fjorden of de bergen rond zijn woonplaats LA. Het levert haast sacrale songs vol weemoed op die altijd herkenbaar klinken, maar ook frivole zijwegen durven inslaan. Zowel op zijn tweede album Unfurl (2019) als bij Howling, zijn nevenproject samen met Frank Wiedemann, zoekt RY X de vernieuwing, zonder daarbij zijn roots te verloochenen. Begin dit jaar bracht de Australiër zijn voorlopig laatste album uit. Op Live from the Royal Albert Hall hoor je de volledige live-set die hij in de iconische zaal speelde samen met het London Contemporary Orchestra.

Live is RY X een unieke ervaring, zo bewees hij twee jaar geleden ook in de broeierige KluB C op Werchter. Met zijn nieuwe tour staat de nu al legendarische singer-songwriter voor het eerst sinds lang nog eens op Europese bodem. 

Foto’s: www.deroma.be