Twee schilderijen van Peter Paul Rubens reizen naar het J. Paul Getty Museum in Los Angeles. Daar krijgen ze een restauratiebehandeling. Gwen Borms, hoofd van het restauratieatelier van KMSKA, vertelt over het belang van de restauraties en de samenwerking.

Twee werken van Rubens uit de collectie van het KMSKA zijn onlangs naar L.A. gereisd voor de expo ‘Picturing Antiquity’ in het J.Paul Getty Museum. Dat zal wel, dacht COVID-19, waardoor het museum zich genoodzaakt zag om zijn prestigieuze Rubensexpo met een jaar uit te stellen. Terug naar huis dan maar? 

Gelukkig niet! Tijdens hun verlengd verblijf krijgen de twee schilderijen een behandeling in het restauratieatelier van het gerenommeerde Amerikaanse instituut. Gwen Borms zwaaide de werken uit en vertelt ons alles over de behandeling-op-afstand.

Terwijl wij met z’n allen thuisblijven, steken zij de Atlantische oceaan over: Het portret van Jan-Gaspard Gevartius en De Heilige Drievuldigheid. Twee olieverfschilderijen op paneel die om verschillende redenen aan een restauratiebehandeling toe zijn.
 
Kari Rayner zal zich over het portret van Gevartius ontfermen. Devi Ormond neemt de Heilige Drievuldigheid voor haar rekening. Ze worden met raad en daad bijgestaan door Ulrich Birkmaier, senoir conservator van The J.Paul Getty Museum.

Foto’s: Links: Heilige drievuldigheid – Rechts: Jan-Gaspard Gevartius / www.kmska.be