Rozemarijn en venkel zijn twee klassiekers uit onze keuken. Onze grootmoeders gingen er al graag mee aan de slag en kenden de versterkende eigenschappen van dit kruid en deze pittige groente. In de keuken kan je er vele kanten mee uit.

De ijzersterke reputatie van rozemarijn gaat al terug tot de klassieke oudheid. De Grieken waren er al van overtuigd dat rozemarijn het geheugen bevordert, en later werd het gebruikt als middel tegen de pest.
Onze grootmoeders wisten dat rozemarijn een versterkend en stimulerende werking heeft, ideaal bij de bestrijding van hoofdpijn en vermoeidheid. Ook stimuleert rozemarijn de bloedcirculatie en de werking van gal en lever.
In de keuken kan je met zowel verse als gedroogde rozemarijn in heel wat gerechten aan de slag. Het geeft door zijn typische, harsachtige smaak een zuiderse tint mee aan klassiekers zoals schapen- maar ook ander vlees, vis, eiergerechten, groenten die veel water bevatten zoals tomaten en aubergines, maar ook in marinades en soepen. Doseren is wel de boodschap.

Gele paprikasoep met rozijnen en rozemarijn
Ingrediënten
3 gele paprika’s . 1 ui .  1 laurierblaadje . twee eetlepels rozemarijn . 1 l groentebouillon . 4 eetlepels witte rozijnen . snuifje zout en cayennepeper . 2 eetlepels peterselie
Kook de fijngesneden paprika’s, de ui en de rozemarijn in de groentebouillon. Voeg de rozijnen en het laurierblad toe en laat nog even sudderen. Kruid af met zout en cayennepeper en voeg de peterselie op het laatst toe. Lekker bij een bruine boterham.

De hooiachtige geur van venkel
Venkel is een wonderbaarlijk kruid dat zijn naam dankt aan het Latijnse woord fenum (‘hooi’), een verwijzing naar de inderdaad hooiachtige geur. Dit zoet anijsachtig kruid groeit in het wild vooral in het gebied van de Middellandse Zee, maar wordt overal ter wereld gekweekt.
In Egyptische graven van farao’s en andere hoogwaardigheidsbekleders vond men op papyrusrollen al verwijzingen naar de genezende krachten van het venkelkruid. Bij ons werd het kruid in de middeleeuwen vooral door monniken gebruikt, onder meer als middel tegen de hekserij.
Kruidendokters en huisvrouwen kennen venkel als een probaat middel tegen astma, maag- en kiespijn. Klassiek is de tip dat je baby’s wat venkelsap geeft om de spijsvertering te bevorderen.

In de keuken is venkel een verrijking. Zowel vis en schaaldieren als vlees, maar ook salades, bouillon, peulvruchten, sauzen en soepen krijgt met wat venkel een extra, frisse smaak mee.

Venkelsoep met kabeljauw
Ingrediënten
1 ui . 3 laurierblaadjes . 2 wortelen . 2 venkelknollen . 400 g kabeljauw . ½ l witte wijn . sap van een halve citroen . 1 l visbouillon . 250 g mosselen . peper en zout
Snijd de ui, de wortelen en de venkelknollen in kleine blokjes en laat koken in de visbouillon. Voeg gaandeweg de wijn toe.
Haal de helft van de groenteblokjes uit het kookvocht en mix de overblijvende groenten. Voeg nu de blokjes opnieuw toe. Laat de kabeljauw en de mosselen een vijftal minuten meekoken.
Breng op smaak met het citroensap, peper en zout.
Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be