In één week tijd werden in twee fruitplantages in het Limburgse Herk-de-Stad vier dode buizerds gevonden. Alles wijst in de richting van moedwillige vergiftiging. Op verzoek van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum te Heusden-Zolder deed een natuurinspecteur van het Agentschap voor Natuur en Bos de vaststellingen. De kadavers worden momenteel onderworpen aan een toxicologisch onderzoek. Het lokaas was een dode houtduif, jachtwild dus. Wie dacht dat het gebruik van gif iets uit lang vervlogen tijden is, moet zijn mening herzien. Wellicht was het gif wel bedoeld om vossen te doden, maar aangezien buizerds – vooral in de winter – aaseters zijn, zijn die vaak als eerste de dupe. Ook in Wachtebeke en Zulte werden (nog levende) buizerds opgehaald door het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Merelbeke die vermoedelijk het slachtoffer zijn geworden van vergiftiging. Deze vogels kunnen wellicht nog gered worden.
Ruben Van Gucht
Na de vergiftiging van de hond van VRT-sportjournalist Ruben Van Gucht vorig jaar in april, was er in de media heel wat te doen over de aanwezigheid van giftig lokaas in de natuur. De lokazen komen uiteraard niet zomaar in het milieu terecht. Het woord ‘lokaas’ gaat trouwens rechtstreeks uit van enige vorm van opzettelijkheid. Enkele burenruzies buiten beschouwing gelaten, worden lokazen met gif doorgaans niet uitgelegd voor het doden van huisdieren. Vooral malafide jagers gebruiken de gifstoffen om roofdieren zoals vossen en marterachtigen uit te schakelen. Zij beschouwen deze dieren immers als concurrenten omdat ze wel eens een (al dan niet tam) fazantje durven verschalken. Een aanslag op hun ‘pretschiethobby’ dus.
Vergiftigd door beëdigd jachtwachter
Op 20 oktober 2017 veroordeelde de Correctionele Rechtbank van Veurne nog een 71-jarige jachtwachter voor onder meer het opzettelijk vergiftigen van drie bruine kiekendieven. Twee jongen op het nest legden het loodje, evenals een volwassen vogel die iets verderop teruggevonden werd. In het nest lagen vleesballetjes bewerkt met zowel Carbofuran (merk: Curater) als Aldicarb (merk: Temik), twee uiterst toxische en tevens verboden landbouwgifstoffen. Op de plaats waar de volwassen kiekendief werd gevonden, troffen de natuurinspecteurs ook nog karkassen van twee houtduiven en een waterhoen aan. De feiten dateren van eind 2015. Vogelbescherming Vlaanderen kwam als burgerlijke partij tussen in de rechtszaak.
Engagementsverklaring
Terug naar het verhaal van de hond van Ruben Van Gucht. Als journalist regelde hij kort na het incident een afspraak met Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege in de hoop dat die extra maatregelen zou nemen. De minister vond het een goed idee en dus riep ze alle stakeholders rond de tafel. Onder meer de Hubertus Vereniging Vlaanderen, enkele vogelkweekverenigingen, Landelijk Vlaanderen, Landelijke Gilden en Vogelbescherming Vlaanderen werden er actief bij betrokken. Al snel kwam het idee op tafel om een soort charter op te maken waarin alle partijen de vergiftigingsproblematiek erkennen. Bovendien zouden ze zich engageren om enerzijds hun achterban attent te maken op de bestaande regelgeving en anderzijds het brede publiek te sensibiliseren. Op 20 december 2017 werd de engagementsverklaring ‘Neen tegen vergiftigd lokaas’ ondertekend op het kabinet van minister Joke Schauvliege. Deze afschuwelijke incidenten bewijzen dat er, ondanks de ondertekening van het de engagementsverklaring, nog heel wat werk aan de winkel is inzake communicatie naar de achterban.
Hoge concentraties
Vogelbescherming Vlaanderen is bijzonder waakzaam als het gaat over het gebruik van gif. Het is bij wet verboden en bovendien is het allesbehalve selectief. Gif dat bijvoorbeeld wordt uitgelegd om vossen te doden, kan even goed slachtoffers maken onder een heleboel andere dieren, maar ook onder mensen. Het gif dat tegenwoordig gebruikt wordt (aldicarb, carbofuran, strychnine) is zo geconcentreerd dat een kleine dosis al fataal kan zijn voor een volwassen persoon. Meer gedetailleerde informatie lees je in de aprileditie van het driemaandelijks tijdschrift/ledenblad Mens & Vogel. Word lid voor slechts 20 euro per jaar en blijf op de hoogte van de acties, projecten en campagnes van Vogelbescherming Vlaanderen.
Foto’s: www.vogelbescherming.be