Rock Paper Pencil, het strip- en spelproject van de stad Turnhout, opende op 6 mei de deuren van het FABLAB 2300 in het Nationaal Museum van de Speelkaart. Zelfstandige tekenaars en spelontwerpers kunnen hier gratis gebruik maken van verschillende gespecialiseerde toestellen om hun ideeën en ontwerpen tot leven te wekken. Met dit uniek aanbod zet stad Turnhout zich opnieuw op de kaart als dé place to be voor strip- en spelmakers.

Sterke grafische traditie
Turnhout is niet alleen de stad van de speelkaart en de grote drukkerijen die eeuwen geleden de eerste mannekensbladen uitbrachten. Het is ook nu nog de stad van de wereldbekende spelproducent Cartamundi en van de Bronzen Adhemar – de belangrijkste Vlaamse stripprijs – met zijn standbeeld voor de Warande. Achter de schermen van die producenten, uitgevers, prijzen en cultuurhuizen wordt hard gewerkt door creatieve geesten: striptekenaars en spelontwerpers die steeds nieuwe generaties blijven inspireren.

Rudy Seuntjens, Master Brewer van Game Brewer: “We merken dat striptekenaars vandaag veel interesse hebben in illustratie van bordspellen. De symbiose tussen beide branches is voor hen dagelijkse realiteit.”

Strip en spel zit in de lift
Er zijn nooit meer stripverhalen gelanceerd als het voorbije decennium en ook het bordspel zit weer helemaal in de lift. Toch wordt het vak er niet makkelijker op. De makers vinden steeds moeilijker een uitgever of een producent die in hen kan of durft investeren. Ze zijn vaak jaren op zichzelf aangewezen om hun ideeën op de markt te brengen.

Roel Daenen, hoofdredacteur Stripgids: ”Rock Paper Pencil past perfect in de Do It Yourself-attitude van veel jonge strip- en spelmakers. Ons initiatief komt tegemoet aan een duidelijke vraag van onderuit naar ruimte om te experimenteren.”

Uniek in Vlaanderen: gratis gespecialiseerd FABLAB
In het FABLAB 2300 kunnen spelontwikkelaars en striptekenaars gratis gebruik maken van professionele toestellen waar ze tot vandaag geen toegang toe hadden, laat staan in zouden kunnen investeren. Hier is alles aanwezig om hun prototypes of limited editions uit te werken: een 3D-printer voor pionnen, een RISO-printer voor digitale zeefdrukken, een latexprinter voor stickers en vinyl, een zeer precieze snijplotter en een lasercutter voor hout, plexi en leer. Dit gratis aanbod maakt van Turnhout de hotspot voor veel creatieve grafische ondernemers.
Astrid Wittebolle, Schepen van Cultuur: “Alle puzzelstukjes vallen op de juiste plaats met dit project: cultuur, economie, innovatie, versterken van de handelskern. Het Fablab in het Speelkaartenmuseum moet het creatieve kloppende hart van Rock Paper Pencil worden. Traditie en ‘cutting edge’ technologie gaan hier hand in hand.”

Rock Paper Pencil is een project van de stad Turnhout en POM Antwerpen samen met Strip Turnhout, Game Brewer en Cartamundi. Deze partners organiseren een jaar lang initiatieven met financiële steun van EFRO (270.650€) en de Provincie Antwerpen (102.360€).

Het FABLAB 2300 is er één van. In pop up-winkel Frame vind je tot 6 juli een play lounge van Cartamundi met spelfiguren van striptekenaar Serge Baeken. Op 12 mei stond het 2de spelmoment op de agenda in Café Chaos. Op 11 mei kon je in de Warande een masterclass volgen rond pitching waar stripuitgever Johan De Smet en spelontwerper Olivier Grégoire je leren hoe je je creatieve ideeën in de markt zet. Dit is de eerste van een reeks die loopt tot in het najaar.
En op 21 december staat in het provinciaal cultuurhuis een groot spel- en stripevent op het programma.

Gedeputeerde Kathleen Helsen bevoegd voor Europese Samenwerking, voorzitter van de Warande: “Turnhout moet als centrumstad creativiteit en ondernemerschap uitstralen met een aantrekkingskracht tot ver buiten onze provincie. Daarin willen we graag investeren.”

Praktische informatie FABLAB 2300 :

Overzicht toestellen:
CO2 Lastercutter Vera 100 Watt:
Om karton en hout te snijden en bv. leer of plexiglas te graveren. De “Vera” is het grootste toestel van het FABLAB 2300, met een snijbed van 130 x 90 cm.
Hp Latex 315:
Voor de mooiste prints op papier, latex, textiel, stickervel … De watergedragen inkt levert een kwaliteitsvol eindproduct met mooie zwartkleuring en diepe kleuringen.
Summacut sleepmes sclass 2 plotter 120T:
Voor prints met grillige vormen, zoals stickers voor op je spelonderdelen. Het mes van de Summacut snijdt moeiteloos contouren in detail uit.
UltiMaker S5 – 3D printer:
Voor het 3D printen van objecten en complexe structuren. Dankzij het wateroplosbare supportsubstraat moet je achteraf niet meer handmatig het supportmateriaal verwijderen.
Risoprinter Duplicator Riso 1:
Om met verschillende kleuren over elkaar te drukken. Dit toestel is uitermate geschikt voor striptekenaars en grafische kunstenaars.

Openingsuren:
Elke donderdag van 12:30 uur tot 16:30 uur
Elke vrijdag van 8:30 uur tot 12:30 uur.
U kan ons contacteren voor een afspraak via fablab@rockpaperpencil.be.
Reserveren van een toestel kan via www.rockpaperpencil.be.

Locatie:
FABLAB 2300
In het MuseumCafé ‘Vijven en Zessen’ van het Nationaal Museum voor de Speelkaart
Druivenstraat 18, 2300 Turnhout

Foto’s: Provincie Antwerpen