In de borrelbijbel bundelt tv-chef Ramon Brugman, naast recepten voor cocktails en kaasplankjes, ook recepten voor meer dan tweehonderd heerlijke gerechtjes om de maaltijd mee te starten. Een ideaal aperitiefhapje is deze rillette van gerookte makreel. Heerlijk fris en zomers en perfect in combinatie met een zoute cracker. 

INGREDIËNTEN VOOR 2 personen

1
gestoomde, gerookte makreel
80 g
ganzen-of eendenvet

sap van 1 citroen
2
augurken
4 takjes
peterselie

BEREIDING

Let bij het schoonmaken van de vis goed op dat je alle graatjes verwijdert. Trek eerst het vel van de vis, breek de vis over de lengte doormidden en verwijder de graat in het midden. De achterkant van de vis heeft geen graten, maar let wel op bij het buikgedeelte, want daar zitten de meeste graten. 

Pluk de makreel uit elkaar, doe het vlees in een kom en verwarm intussen het ganzenvet. Snijd de augurk in zo klein mogelijke blokjes, hak de peterselie fijn en voeg ze toe aan de makreel. Schep alles voorzichtig om. Let erop dat de makreel niet te fijn wordt. Schenk de helft van het ganzenvet op de makreel en roer door. Proef de rillette en breng hem op smaak met zout en peper. Roer de andere helft van het ganzenvet door de rillette en serveer met hartige crackers of vers stokbrood. 

Foto: www.ambiance.be