HOVE – Zo kan je de sculpturen van de Hovese kunstenaar Jef Sterckx het beste beschrijven. Jef is een koersenthousiast van kindsbeen af en als kunstschilder en beeldhouwer vond hij een geweldige manier om zijn idolen te vereeuwigen.

Sinds enkele jaren ontwerpt hij levensgrote beelden van de grootste wielerhelden van vroeger en nu. Zijn basismateriaal zijn verpakkingsdozen van racefietsen die hij ophaalt bij de Antwerpse fietsenhandelaars. De bedenker zet er zijn figuurzaag in en het model wordt ingekleurd met houtskool, inkt en verf. Met nog wat ijzer in de constructie en een voetstuk als afwerking. Jef gaat voor karakterfiguren en die zijn er legio. Zijn “droompeloton” telt nu al ongeveer 60 renners van oude gloriën als Roger de Vlaeminck en Lucien Van Impe over Johan Museeuw tot Peter Sagan. Ook veldrijders passen in de wereld van Jef. De ontwerper laat zijn peloton virtuele etappes rijden. Deze etappes die elkaar genummerd opvolgen, brachten Jef en zijn droompeloton reeds op vele plaatsen. Soms op een voorstelling van wielermateriaal, soms op wedstrijden zoals de Grote Prijs Jules Marinus in Pulderbos of op het Natourcriterium in Mechelen. Ook het Kempens wielermuseum van Sus Verhaegen, die we nog kennen van verleden jaar tijdens de ploegvoorstelling van Steeds Vooraan Kontich, kreeg het peloton over de vloer. Soms gaat het hele peloton mee, soms een kleine groep renners. De meest iconische etappe tot nu toe was de plaatsing van enkele renners voor een fotoshoot van het magazine Bahamontes, op de legendarische Carrefour de l’Arbre uit Parijs-Roubaix. Waar de etappes reeds zijn geweest en waar ze nog starten, vind je op www.jefsterckx.be

In etappe 21 wordt Jef een zogenaamde “regional de l’etappe”. Een thuisrit in Hove in zaal Da Capo op zaterdag 21 en zondag 22 april. Hier organiseert WTC De Lustige Trappers een tweedaags event ten voordele van Bone4Kids-Day. Deze organisatie zet zich in om het onderzoek naar pseudoartrose bij kinderen te steunen. In België een relatief kleine groep met als nadeel weinig publiciteit en research. Het is het probleem van niet-helende breuken, waarvan velen reeds congenitaal zijn. De slechte kwaliteit van het beenvlies en een bot dat weinig capaciteit tot genezing heeft, resulteert te vaak in amputaties. Bone4Kids steunt ten volle de onderzoeken die heden ten dage alleen in KU Leuven op hoogwetenschappelijke basis doorgaan. Hier zoekt men verder naar behandelingen om het aantal operaties te verminderen en hoop te geven op blijvende genezing. Een van de evenementen in Hove is een begeleide recreatieve fietstocht.

www.bone4kids.be

Ook aanwezig in Hove: OveRRsLag, een baanbrekende patiëntenorganisatie die een bewustmaking wil creëren door info te verspreiden over preventie, opsporing en behandeling van hartritmestoornissen zoals VKF (voorkamerfibrillatie).

Tekst en foto’s: G.Charrin