Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent 985.162,38  euro toe voor de restauratie van het Brouwershuis in de Adriaan Brouwerstraat in Antwerpen. 

Het Brouwershuis is een wonder van 16de-eeuwse techniek. Het werd in 1553 opgericht door Gilbert Van Schoonbeke. Van hieruit werden de vele brouwerijen uit de buurt voorzien van water. De installatie is volledig intact, het gaat om een rosmolen die een machine aandreef waarmee beneden water werd opgeschept dat vervolgens op de bovenverdieping in bakken werd uitgestort. Van daaruit werd het via een ingenieus buizenstelsel gedistribueerd naar de brouwerijen. Ook de stallen van de paarden die de molen voortbewogen bestaan nog, net als de sfeervolle raadzaal waar indertijd de brouwersgilde vergaderde.

De rosmolen en de pompen worden opnieuw operationeel. Water wordt weer in het waterhuis gebracht. Een eenvoudige pomp zal water van een nieuwe, hedendaagse, kleine vergaarbak in de kelder naar de historische open vergaarbak voeren. Ook het goudleren behang wordt gerestaureerd. 

Foto: De raadzaal,1938. © FelixArchief, stadsarchief Antwerpen