Het verhaal van De Koekoek is een familieverhaal dat begon in 1971. Oorspronkelijk opgericht door Marie-Thérèse Aarts en ondertussen is de fakkel overgenomen door haar zoon, Ronald Blomme. Hij runt vandaag al 2 jaar het roemrijke kippenrestaurant in de even legendarische als ongecompliceerde sfeer. Als een van de bekendste local heroes uit Oostende moet je De Koekoek beschouwen als een écht conceptrestaurant.

Soms kan het succes van een zaak in haar eenvoud verstopt zitten. Dat gaat volledig op voor De Koekoek. Een halve kip van het spit met brood – meteen het enige menu – kost € 7,10 om binnen te verorberen of € 5,30 om mee te nemen. Dat gerecht kan je nog uitbreiden met sauzen en appelmoes. Enige voorwaarde: eten doe je hier met je handen, bestek is hier uit den boze. Ook de openingsuren destijds waren legendarisch: ‘Vroeger was De Koekoek 24/24 open. Er waren geen deurklinken, want de deur was altijd open.’ Daar zit de goeie service, het geheime kruidenrecept en de kwaliteit van de kip – ze werken al jaren met dezelfde leverancier – voor iets tussen.

Veel mensen weten de weg te vinden naar De Koekoek. Zo was een uitbreiding met een extra zitcapaciteit, waardoor nu 300 extra gasten kunnen plaatsnemen, noodzakelijk volgens Ronald. Dat lijkt een waanzinnig cijfer voor een gemiddeld Belgisch restaurant, maar voor De Koekoek is het dagelijkse kost. Gasten besteden hier gemiddeld zo’n half uur voor hun kippetje en soms duiken er toch nog wachtrijen op. ‘Niet iedereen heeft zin om aan te schuiven en om ervoor te zorgen dat alles zo vlot mogelijk verloopt voor onze gast, hebben we drastisch verbouwd’, luidt het bij Ronald Blomme die in de zaal geflankeerd wordt door zijn vrouw Christine Lenaers.

De moeder van Ronald opende in 1965 jeugdcafé Cosmo in Bredene, maar omdat de sixties een ruige periode waren, verlangde ze naar een rustiger project. Via haar vaste brouwer viel ze op dit pand bij de kruising van de Langestraat en Christinastraat, waar De Koekoek voor het eerst de deuren kon openen in 1971. ‘In die periode serveerden alle cafés ook kleine maaltijden. Wij besloten stukjes kip aan te bieden, maar mensen vonden de kip zo lekker dat ze steeds meer kip bestelden. Andere cafés probeerden ons te kopiëren, maar slaagden daar niet in.‘ Dat De Koekoek kon uitgroeien tot zo’n monstersucces heeft het restaurant ook te danken aan de aanwezigheid van de marine, de overzet naar Engeland en het bruisende nachtleven dat Engelse matrozen na enkele pinten een rammelende maag bezorgde. Ondertussen is er concurrentie van pittazaken en andere nachtrestaurants, maar zelfs na 47 jaar hebben Ronald en Christine nog de handen de handen vol. We werken vaak tot ’s nachts en hebben geen vaste sluitingsdag. Veel mensen begrijpen dat niet, maar wij zijn super gepassioneerd door De Koekoek.’

Langestraat 38 – 40
Oostende 8400

ronald.blomme@telenet.be – http://www.koekoekoostende.be

Foto’s: www.visitoostende.be