Je moet gezond leven, de ideale job vinden, het perfecte gezin stichten, er goed uitzien… Jongeren groeien op in een wereld die razendsnel verandert en heel veel van ze verwacht. De media spiegelen hen op alle gebied idealen voor. Stel nu dat het nog erger kan… Wat als in de toekomst perfectie geen streefdoel meer is, maar een vanzelfsprekendheid? En wat als in deze toekomst een misvormde jongen opgroeit, die geen idee heeft hoe hij moet overleven…?
Dat is het uitgangspunt van ‘De aapnormalen’, de intussen vierde familiemusical die de secundaire school Regina Pacis uit Hove op de planken brengt. Auteur Tony Proost, leraar Nederlands-Engels, legt uit waar de inspiratie vandaan komt. “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de figuur van Quasimodo. De klokkenluider moet zijn weg zoeken in een wereld die beschaamd om hem is, hem liever uitspuwt dan aanvaardt, omdat hij niet in het perfecte plaatje past. Dat thema is tijdloos en universeel, en zeker relevant in onze huidige, veeleisende maatschappij.”
Het script is echter geen doordruk van het origineel van Victor Hugo. “Hoegenaamd niet. Het is er enkel op geïnspireerd. De musical speelt zich trouwens niet af in het verleden, maar in de toekomst, in een volmaakte wereld waar genetisch gemanipuleerde ‘designer baby’s’ de plak zwaaien. Gelukkig verkondigen daar de ‘aapnormalen’ dat het wél oké is om niet perfect te zijn en gewoon ‘aapnormaal’ te doen.”
Een potentieel zwaar onderwerp, maar dat is de musical allerminst. Het is vooral een spannend en meeslepend verhaal, dat zowel groot als klein aanspreekt. Daarvoor zorgen de gevarieerde scènes, verrassende wendingen, een dosis humor en bovenal acht mooie liedjes, gecomponeerd door Joris Van Hasselt. Een volwaardige musical, dus. Bovendien worden zowel de muziek als de zang live gebracht door leerlingen. De regie wordt opnieuw verzorgd door Anya Verheyen, docente aan de Academie voor Spel en Theater. “Het is onvoorstelbaar hoe je een groep enthousiaste leerlingen kan zien groeien in muzikale en dramatische expressie,” stelt Josiane Frans vast, die dan weer de logistieke coördinatie van het project draagt. “Bovendien leren ze ook samenwerken en ontwikkelen ze hun talenten én hun zelfvertrouwen.” Dat de podiumervaring hen geen windeieren legt, bewijst onder andere Mats Proost, die schitterde tijdens de vorige musical ’21 Fantasy Road’ en nu een belangrijke rol heeft weggekaapt bij de Ketnetproductie ‘Unidamu’.
De cast telt 23 enthousiaste jongeren, maar ook achter de schermen zijn heel wat leerlingen en leerkrachten actief voor de artistieke en technische ondersteuning. “Leerlingen van alle leeftijden worden bij het project betrokken,” zegt algemeen directeur Sven Geysemans. “We bieden hen vanuit hun beleving heel wat inspraak, zoals bij de grime, choreografie als bediening van geluid en licht.”
Op dit ogenblik wordt nog druk gerepeteerd, sinds januari zelfs twee keer per week. Donderdagnamiddag 9 maart 2017 vinden eerst twee avant-premières plaats voor lagere scholen uit de buurt. Vrijdag 10 maart start de vertoning om 20 uur, zaterdag 11 maart om 19 uuren zondag 12 maart om 15 uur. De vertoningen vinden plaats in het forum van de school, Boechoutsesteenweg 87a in Hove.
Kaarten kosten in voorverkoop 8 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen jonger dan 18 jaar. Bestellen kan via mail naar aapnormalen@regpacho.be met vermelding van voorstelling en aantal tickets. Je kan ook rechtstreeks kaarten kopen bij de Cultuurdienst Gemeente Hove, die het project mee sponsort.
Regina Pacis
Boechoutsesteenweg 87a
2540 Hove
www.regpacho.be