Kunstenaar Koen Theys plaatst een kunstinstallatie in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. ‘Diasporalia’ bestaat uit zes bronzen matrassen die in twee rijen staan opgesteld in de Sint-Jozefkapel. Op elke matras liggen persoonlijke bezittingen. Maar waar zijn de mensen?
Diaspora
‘Diasporalia’ zet aan tot nadenken: hoe is het om te moeten vertrekken en alles achter te laten, behalve wat er in een rugzak past? Door de vluchtelingencrisis is diaspora opnieuw een heel actueel thema. Maar het verschijnsel is van alle tijden. Het woord ‘diaspora’ zelf betekent ‘verstrooiing’, en dat is precies wat er gebeurt: een volk dat zijn thuisstreek moet achterlaten, komt overal verspreid terecht. Wat is thuis dan nog? En hoe kan je thuis meenemen, ook onderweg?
Onmenselijk stilleven
Het tafereel van Koen Theys is dramatisch. De zes matrassen roepen meteen emoties op in de toeschouwer, maar ook veel vragen. Wat heeft zich hier afgespeeld?

Diasporalia © Denis Decaluwé, courtesy Koen Theys and KETELEER Gallery

Waar zijn de mensen die bij de spullen horen? In het hele decor is geen spoor van een mens te zien. Toch weet je als toeschouwer dat er iets aan de hand is. Dat maakt de scène letterlijk on-menselijk. Als vanzelf beeld je je in welke persoon zijn spullen heeft neergelegd op elke matras. Het lijkt alsof die personen zelfs hun ‘ik’ hebben moeten achterlaten.
Clair-obscur
Voor ‘Diasporalia’ haalde Theys inspiratie bij Peter Paul Rubens. Kleuraccenten trekken de aandacht naar details zoals barokschilders dat deden met de techniek van clair-obscur. Zo ontstaat een dramatisch contrast dat in ‘Diasporalia’ nog meer emotie opwekt.
Dramatiek en de hoop op een betere toekomst, dat zijn thema’s die helemaal thuishoren in de barok. Die kunststrekking is ontstaan uit verzet en de wens om opnieuw meer gelovigen naar de kerk te lokken. Daarom is het toepasselijk dat dit kunstwerk in de Sint-Jozefkapel van de kathedraal staat. Sint-Jozef, met het kind Jezus op de arm, is een symbool voor de bescherming van al wie weerloos is. De zes afwezige figuren kunnen die bescherming ongetwijfeld gebruiken.
Refugee slow dating
De vluchtelingenproblematiek is zeer aanwezig in onze samenleving. Maar wie heeft een persoonlijke band met iemand die als vluchteling in onze stad is beland? Persoonlijke kennismaking met een vluchteling wordt mogelijk in de kathedraal. Er wordt gemikt op rustige ontmoetingen waarbij intensiteit en authenticiteit voorop staan.
05.12.2018 | van 19 tot 21 uur
Inschrijven kan per mail parochie@dekathedraal.be of telefonisch 03 213 99 68
Diasporalia | Onze-Lieve-Vrouwekathedraal | tot 13.01.2019

Foto’s: www.visitantwerpen.be